2018 május 17.

Tizenkilenc év után jutott ismét mélypontra a szegedi vízilabda

Kilenc éve még az áttörést jelentő LEN-kupát ünnepelte a csapat, 2011-ben megnyerte a Magyar Kupát is, azonban most dicstelenül búcsúzott az Ob I-től a Tisza-parti klub.SZeged201801Fotó: Szegedi VE

Mint ismeretes, 1999-ben kiesett a Tisza-parti klub az OB I-ből, azonban egy szezon után visszajutottak. Az azóta eltelt időszakban fényes eredményeket ért el a klub, azonban 2018. május 16-án ismét lezárult egy korszak.

A Szeged vezetőedzője, Varga Péter sokat mondóan nyilatkozott a kiesést jelentő – szerdai UVSE elleni – találkozó után:

Az egész év eléggé megviselt, ez volt a lezárása ennek az évnek. Volt szerencsém játszani abban a csapatban, amely kiesett ’99-ben, de vissza is jutottunk egy év múlva, onnantól kezdve egy nagyon szép felfelé ívelő történetet írtunk a szegedi vízilabda életében. Nehéz bármit is mondani, mert sok összetevős a dolog. Ami legjobban bánt engem, az akaratnak az abszolút hiánya és a küzdésé. Egy sportoló életében van fent, van lent. Ezeket fel kell dolgozni, én ezt az egyet nem tudom feldolgozni. Az én felelősségem is ez, hogy ide jutottunk. Át kell gondolni a dolgokat itt a szegedi vízilabdában. Meglátjuk, mit hoz a jövő – fejezte be a Szeged vezetőedzője.

A történelmi – negatív – idei idény után, érdemes áttekinteni a klub közelmúltját.

A visszajutást jelentő idényben, a 2000-2001-es szezonban már a 6. volt a klub az első osztályban. A 2000-es évek közepéig egy stabil középcsapatnak számított az Ob I-ben, még a 2004-2005-ös idény újabb lépést jelentett felfelé, hiszen a klub megszerezte a 3. helyet az Ob I-ben. A 2009-es év áttörést jelentett a klub életében, hiszen Kásás Zoltán vezetésével a csapat megnyerte a másodikszámú európai trófeát, a LEN-Kupát.  Ezzel történelmet írt, hiszen Magyarországon egyetlen vidéki csapatként nyert meg egy ilyen rangos eseményt – a sikerkorszakhoz tartozik még egy név szorosan: Körtvélyessy Péteré, aki halálig egyengette a klub életét –  A 2009-2010-es szezonban Magyar Kupa bronzérmet ünnepelt a csapat, sőt, 2012-ben MK aranyat Vincze Balázzsal, erre még jött két diadal 2013-ban és 2014-ben. Az azóta eltelt néhány idényben 5., 6., és 7. hely fémjelezte a csapat teljesítményét.

Érdekesség, hogy a 2017-2018-as idényre teljesen kicserélődött a csapat, mindössze két játékos maradt a keretben és tizenegyen érkeztek. Figyelemre méltó, hogy a Szeged az egész idény alatt nem szerzett pontot az OB I-ben.

Ezek után, nagy kérdés, van-e visszaút a csapat számára és merre indul a vízilabda a Csongrád megyei városban?Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek