2019 július 26.

Telegdy hetedik 200 méter háton, Milák, Hosszú és Burián is döntőzik szombaton

Telegdy Ádám hetedik lett 200 méter háton pénteken a kvangdzsui világbajnokság hatodik napjának egyetlen magyar érdekeltségű fináléjában. A pénteki elődöntőkből Milák Kristóf 100 méter pillangón, Hosszú Katinka és Burián Katalin pedig 200 méter háton jutott tovább.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 23 éves Telegdy a fináléban a 7-es pályán elsősorban a fordulóknál került nagyobb hátrányba riválisaival szemben, végül 1:56.86-os idővel – egyéni legjobbjától (1:56.69 p) nem sokkal elmaradva – a hetedik helyen érintette a falat.

“Pár tizeddel jobbat szerettem volna, de ebben ennyi volt, teljesen kiúsztam magam” – nyilatkozta Telegdy, aki az MTI érdeklődésére hozzátette, a riválisok főként a víz alatt jobbak nála és ebben kell a legtöbbet fejődnie: “Nagyon csúnyán kikapok sajnos a fordulókban, ennek az egyik oka, hogy nem delfinezek olyat, mint például az amerikaiak, akik akár a harmadik ötven után is elmennek tíz métert a víz alatt. Most egy év teljes delfinkészülés következik.”

Férfi 100 méter pillangón a 19 éves Milák Kristóf – két nappal azután, hogy 200 méter pillangón a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordját a múltnak átadva diadalmaskodott – a délelőtti előfutamban 51.42 másodperccel az amerikai Caeleb Dressel után a második legjobb időt úszta, míg a kilencedik világbajnokságán szereplő, ebben a számban Rióban ezüstérmes Cseh 51.88-cal hetedikként ment tovább.

Az esti elődöntőben Milák – aki két éve, a Duna Arénában 50.62-es országos csúccsal második lett ebben a számban – az első futamban a 4-es pályán a szám 2015-ös világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos mellett úszott, és 50.95-ös idővel elsőként érintette a falat. Dressel a második futamban Milák jóslatának megfelelően megdöntötte Phelps 2009-es, 49.82-es világrekordját, 49.50-nel ért célba. Cseh 51.86-os idővel végzett, ami összesítésben a tizedik helyre volt jó.

“Nagyjából ilyen időt szerettem volna úszni, jól sikerült, csak magamra figyeltem. Picit talán feszesebb és pörgősebb lehetett volna, de a kar jó volt. Készülök holnapra, nagyon kemény lesz. A fináléban csak Dresselre kell figyelni, amennyire lehet, tapadni kell rá és akkor a végén lesz, ami lesz” – nyilatkozta Milák.

“Gyenge volt, most már körülbelül két éve nem találom magam. Nem fáradtam el annyira, mint reggel, de nem is tudtam olyan gyorsan úszni, valami egyszerűen hiányzik” – mondta Cseh.

Női 200 méter háton Hosszú Katinka, a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese 2:07.48 perces teljesítménnyel zárt az elődöntőben, míg a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Burián Katalin 2:09.40-gyel verekedte be magát a fináléba a másik futamból.

“Bizonyos dolgokat másképp szerettem volna csinálni a délelőtthöz képest, de pont azokat nem sikerült, a fordulók például megint nem voltak jók, ezeket rendbe kell tenni. Nem szerettem volna nagyon kint úszni, de így is benne leszek az éremcsatában, óriási harc lesz” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, aki az ötödik leggyorsabb idővel csapott célba.

“A döntő miatt nagyon boldog vagyok, az idő miatt kevésbé, de a szerencse mellém állt. Nagyon sokat jelent számomra, hogy holnap este is úszhatok. Mindent bele fogok adni” – nyilatkozott a fináléba nyolcadik helyen bejutó Burián, aki szerint a változatos eredményeket elsősorban a fülledt levegő, és az abból adódó oxigénhiány okozza.

Az elődöntőben az amerikai Regan Smith 2:03.35 perces világcsúcsot úszott, ezzel honfitársa, Missy Franklin 2012-es 2:04.06-os idejét adta át a múltnak.

Nem sikerült a fináléba jutnia férfi 50 méter gyorson Lobanovszkij Makszimnak: a magyar versenyző az elődöntőben egyéni legjobbjától mindössze egy tizedre, 21.89 másodperces eredménnyel csapott célba, ezzel a 11. helyen zárt.

A futam után elmondta, nagyon szeretett volna döntőt úszni, de most nem volt olyan formában, hogy ez sikerülhessen. Hozzátette, a célja az, hogy az olimpián már odaérjen a legjobbak közé.

A két elődöntős világcsúcs mellett egy a fináléban is megdőlt: az orosz Anton Csupkov 200 méter mellen 2:06.12-re javította a valaha volt legjobb eredményt.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek