2014 november 29.

Szinkronúszás: Mostantól a férfiak is versenyképesek

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) rendkívüli kongresszusa több szabályváltozásról döntött, melyek közül a legradikálisabb a szinkronúszást érinti. Bár korábban több magas rangú vezető is határozottan elutasította a férfiak bekapcsolódását a szinkronúszásba, Dohában most mégis megnyílt az út az erősebbik nem képviselői előtt.

doha kongresszus

Gyárfás Tamás a dohai kongresszuson

Már a kazanyi világbajnokság szinkronúszó számai között szerepelni fog a vegyes párosok viadala, vagyis a műkorcsolyához hasonlóan egy férfi és egy nő közösen adhat elő egy programot. A tervek közt az is szerepel, hogy szinkronúszásról művészeti úszásra (artistic swimming) keresztelik át a sportágat. Az is egyre bizonyosabbnak látszik, hogy mire elérkezik a budapesti világbajnokság, már a csapatban is helyet kapnak a vállalkozó kedvű urak, akiknek a testi ereje még látványosabb dobásokat tesz lehetővé. Mindez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására történt, hiszen a NOB a nemek egyenlőségét hirdeti mindenütt, így ott is, ahol eddig kizárólag hölgyek versenyezhettek. Szintén lesz vegyes páros viadal műugrásban is, illetve immáron hivatalosan is felvették a FINA-diszciplínák sorába – hatodikként – az óriás toronyugrást.

Az úszóknál hivatalossá tették a hátúszók rajtját megkönnyítő eszköz használatát, azaz ezentúl nem az olykor csúszósnak bizonyuló falon tarthatják a lábukat a versenyzők, hanem egy, a rajtkőhöz erősített, a vízbe merülő fémkaron. A 800 és 1500 méteres gyorsúszásban engedélyezték az elektronikus hossz-számlálók használatát, illetve – a magyar FINA-alelnök, Gyárfás Tamás javaslatát elfogadva – nem csak 50, de 25 méteres medencékben is elérhetők junior világrekordok. Vízilabdában még nem véglegesítették a most tesztelt pályarövidítést és labdaméret-csökkentést, egyelőre egy lényeges módosítás született: ha bármilyen okból egy csapatnak elfogynának a mezőnyjátékosai, a cserekapus játékosként részt vehet a mérkőzésen.

Forrás: MÚSZ

V. A.

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek