2015 szeptember 01.

Szilágyi Péter: A glyfadai küldetés

Az elmúlt szezonban a Miskolcot juttatta fel a csúcsra, hiszen a csapat megnyerve a másodosztályt, a szeptemberi bajnokságban az Ob I-ben fog szerepelni. Maradt volna a csapatnál, de az élet a nyáron másfelé sodorta, hiszen egy hét múlva Görögországban, a Glyfada női együttesénél fog edzősködni. A miskolci hullámvasútról, és a hellén lehetőségről kérdeztük Szilágyi Pétert. szilagyipeter05

Dolgozott már Dél-Afrikában, sőt Új-Zélandon is, de volt a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, mikor Eb-bronzérmet nyert a csapat 2006-ban. Ezek után lemondott tisztségéről, majd Ausztráliában vállalt munkát, hogy aztán hazajöjjön és a Miskolc együttesét vigye egészen az OB I-ig. Most újabb fába vágta a fejszéjét a szakvezető és Görögországban, a többszörös BEK-győztes, LEN-kupagyőztes Glyfada együttesénél vállalt vezetőedzői munkát.

– Szép sikerek értek ebben a szezonban…

Szilágyi Péter: Érdekes volt, szezon közben csatlakoztam a Miskolchoz, ahol úgy gondolom, nagyon eredményes idényt zártunk, hiszen már a Komjádi Kupán megmutatta az együttes, hogy szép eredményekre képes. Majd magabiztosan nyertük az Ob I/B-s bajnokságot és jutottunk fel az első osztályba. Nem kell mondani, hogy ez a városnak is egy sporttörténelmi siker volt. Az utolsó meccset, ahogy lejátszottuk, Bachner András klubvezető vezetésével a játékosok nagy részével, 11 játékossal tudtunk megegyezni, abban is, hogy további két évig én irányítom a Miskolcot. Ezek után elmentem a bakui Európa-Játékokra, majd mikor visszajöttem a tornáról, azt mondta Bachner András, hogy megváltoztak a körülmények, és ebben a megváltozott koncepcióban már nem tudtunk együttműködni.

Forró a miskolci kispad, így is fogalmazhatnánk, hiszen tíz hónap alatt négy edző váltotta egymást Miskolcon. Binder Szabolcsot váltotta Bíró Attila, majd Szilágyi Péter következett, most pedig Sike József irányítja a gárdát.

– Itthonról voltak ajánlataid még?

Sz. P.: Voltak, igen, érdeklődések, de én tartottam magam a fentebb vázoltakhoz, hogy az elkövetkezendő két szezonban a Miskolc vezetőedzője leszek, ezért nem is foglalkoztam más megkeresésekkel, ajánlatokkal.

– Hogy jött képbe a női vezetőedzői poszt a Glyfada együttesénél?

Sz. P.: Szülőként elmentem a junior világbajnokságra, (Szilágyi Péter lánya, Dorottya a válogatott egyik oszlopos tagja volt Voloszban – a szerk.) ahol történt egy megkeresés a klub részéről. Tetszett a koncepció, amit felvázoltak, amire egy nap gondolkodási idő után rábólintottam. A torna után már úgy jöttem haza, hogy szeptember közepén el fogom kezdeni Athénban a munkát.

– Mi a vezetésnek az elvárása?

Sz. P.: Az elmúlt pár évben egy új uszodát és sportkomplexumot épített a klub, ebbe fektette minden anyagiját, így nem volt olyan erős a csapat. Most viszont már készen vannak az új létesítmények, és adva vannak a feltételek is, hogy az első évben a legjobb négyben, ha lehet dobogón végezzen az együttes. Csak görög játékosok fognak szerepelni az együttesben, majd a második évre posztra hozunk esetleg külföldit, ha szükséges. A csapat a szezonban nem fog indulni nemzetközi kupában, viszont tervben van több edzőtábor vagy torna.

– Mennyire ismered a csapat keretét?

Sz. P.: A voloszi junior vb-n ott volt két játékos a csapatból illetve a bakui Európai Játékokon öt fiatal alkotta a görög együttest, őket természetesen már kint figyeltem a tornán. Az idősebbekkel pedig most fogok megismerkedni.

– Mi fogott meg a leginkább ebben a lehetőségben?

Sz. P.: Nagyon jó körülmények vannak. Azt tudni kell, hogy ez egy magánklub. Négy sportág tartozik a klubhoz (úszás, vízilabda, tenisz és vitorlázás). Elhelyezkedését tekintve egy nagyon kulturált tengerparti uszodáról beszélünk, kiegészítve létesítményekkel. Emellett ez a három éves koncepció nagyon szimpatikus volt.

Sz. B.

Fotók: vizipolo.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek