2020 szeptember 05.

Szervezőbizottság vezetője: nem kell vakcina a tokiói rendezéshez

A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója szerint a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia megrendezéséhez nem szükséges, hogy legyen vakcina a koronavírus ellen.

“Ez nem előfeltétel

– jelentette ki Muto Tosiro. “A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet ezt már megvitatta. Ez nem feltétele a játékok megrendezésének. Ha elkészül a vakcina, annak persze örülünk” – tette hozzá.
A sportvezető azt követően nyilatkozott, miután munkamegbeszélést folytatott kormányzati tisztviselőkkel, járványügyi szakemberekkel és a Japán Olimpiai Bizottság képviselőivel arról, miként lehet lebonyolítani a tokiói olimpiát a világjárvány árnyékában.

Muto szerint 2020 végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást, amely majd magában foglalja a sportolók beutazását, a koronavírustesztelést, a helyszínek biztosítását egészségügyi szempontból és persze a nézőkre vonatkozó előírásokat. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, szeretnék elkerülni, hogy üres lelátók előtt kerüljön sor az olimpiára.

“A járvány közepette is biztosítanunk kell, hogy a sportolók a legjobb teljesítményüket nyújthassák, a közönség pedig biztonságban élvezhesse a játékokat” – fogalmazta meg a munkacsoport feladatát Muto.

Japánban eddig 1300 ember vesztette életét a pandémiában, de az elmúlt hetekben csökkent az új esetek száma. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a 206 résztvevő országban más-más a helyzet járványügyi szempontból.
A márciusban elhalasztott játékok megnyitója a tervek szerint 2021. július 23-án lesz.

(MTI)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek