2017 augusztus 14.

Sudár Attila: egyre jobb eredményeket érünk el

Immár ötödik éve dolgozik Brazíliában edzőként Montreal olimpiai bajnoka. Most a budapesti Masters vb-re hazalátogatott, és egy bronzérmet nyert a Walrus csapatával játékosként. Sudár Attilát a masters vb-ről, a brazil kalandról, de a magyar válogatott vb-n nyújtott teljesítményéről is kérdeztük.

sudarattilamastersvb04

Sudár Attila játékosként és edzőként is megállja a helyét (fotók: vizipolo.hu)

– Hogy tetszett a Masters vb? 

Sudár Attila: Nagyon tetszett, de jó, hogy vége van. Az utóbbi egy hónapban nem voltam vízben egyáltalán. A brazil U17-es csapattal voltam a Pánamerikai Játékokon, ahol nem tudtam edzeni. Utána elmentem még négy napra kirándulni, aztán a gyerekkel nyaralni. Gyakorlatilag az utóbbi hónapban egy darab edzésen vettem részt, amikor Szekeres Tamás megszervezte a Négy Ikon emléktornát, ahol szívesen vettem részt, mert nagyon szerettem azokat a játékosokat, akik már sajnos nincsenek köztünk. Ahogy telt múlt az idő egyre könnyebb volt játszani a Masters vb-n, de azért egy-két edzés nagyon kevés, a vízilabda nem hazudik.

– És Brazíliában?

S. A.: Ott edzem mindennap, tizenkétszer, tizennégyszer százakat úszom, utána pedig vízilabdázom egy kicsit: passzolok, lövök. Itt a Masters vb-n sajnos hiányoztak azok a játékosok, akikkel régebben együtt játszottunk. Gondolok itt: Heltai Györgyre, Kenéz Györgyre, Gerendás Györgyre, Horkai Györgyre, Tóth Sándorra. Helyettük új emberek jöttek be a csapatba, de ők is nagyon jól megállták a helyüket, jól játszottak.

sudarattilamastersvb01

– 2013 óta él kint, és dolgozik mint edző a Projeto Futurónál, mik a benyomások? 

S. A.: Nagyon tetszik. Nagyon jól érzem magam, és nagyon szeretek ott lenni. Egyre jobb eredményeket érünk el a klubbal. Úgy kerültem oda, hogy nagy különbségekkel kapott ki a klub csapatai, 28-1-es, 20-0-ás vereségeket szenvedtünk. Mostmár mi verjük meg a csapatokat. A 18-as, a 17-es és a 16-os – korosztályos – csapatom is bajnok lett. 

– Mi a klub célja? 

S. A.: Leginkább az, hogy mindenki járjon edzésre, és rendes emberek váljanak belőlük, ne drogozzanak, ne az utcára kerüljenek. Van huszonnyolc edző, táplálkozási tanácsadó, orvos, gyógytornász. Komoly klub, csak vízilabdás van legalább kétezer. Ez már szinte a csodával határos. 

sudarattilamastersvb02

– Az előbb említette még a Pánamerikai Játékokat. Itt, hogy szerepelt a válogatottal? 

S. A.: Az U17-es válogatottal, mely csapatnak is vagyok az edzője a döntőbe jutottunk, ahol 6-5-re kaptunk ki az amerikai csapattól. Itt, hogyha három góllal jobbak tudtunk volna lenni az ellenfélnél, akkor megengedték volna a bírók, hogy eggyel nyerjünk. Mindenki azt mondja a brazil válogatottra, hogy jó, jó… Beszéltem Horkai Györggyel, kértem egyszer, hogy szeretnénk a magyar utánpótlás válogatottal kétkapuzni. Mondta, hogy persze. Másnap felhívott, hogy mégse lenne jó, hogyha tizenöt, húsz góllal megvernék a csapatomat. Mondtam neki, hogyha nyertek két-három góllal, akkor az már jó eredmény lesz. Ezek a srácok már 5 éve velem edzenek és ennyi idő alatt megtanultak játszani. Mindezzel együtt a jövő meglepetés lesz. Sokszor kiröhögnek ezért a mondatért. Egy év múlva világbajnokság lesz a 2000-es korosztálynak. Úgy gondolom, hogy a brazil válogatottal az első négybe bekerülhetünk. A korosztályban hat darab játékosom játszik, de nekem összesen van hat darab 2000-es születésű játékosom a klubnál. Viszont a 2001-es korosztályban már van húsz, még a 2003-asoknál már 40 játékosom van. 

– Honvágya van?

S. A.: Nem, nekem nincsen. Hét évet éltem már Olaszországban. Most pedig egy évben kétszer haza tudok jönni egy-egy hónapra, úgyhogy nekem nincs ilyen.

sudarattilamastersvb03

– Märcz Tamás felnőtt válogatottját látta játszani a vb-n?

S. A.: Nagyon tetszett a vb-n nyújtott teljesítménye a csapatnak. Nem vártam ezt az ezüstérmet. Úgy gondolom, hogy ez a második hely egy fantasztikus eredmény. A végén pedig annyira jól játszott a válogatott, hogy abban bíztam, megnyerjük. Azonban a döntő az első negyeden elment.

– Sokan nem tudják, de ott segíti a magyar vízilabdát ahol tudja. Gondolok itt, hogy az olimpia célegyenesében Bauruban tudott készülni a magyar felnőtt válogatott, de magyar játékosokat is hívott már ki egy-egy torna erejéig játszani.

S. A.: Természetesen! Ha lehet, illetve nem ha lehet, hanem csak magyar pólóst hívok. Nekem az a jó, hogyha minél több magyar van kint és ha a magyarok nyernek. Mindenképpen az a cél, és azt szeretném, hogy a magyarok legyenek a legjobbak.

(vizipolo.hu / Sz. B.)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek