2014 december 11.

Sajtótájékoztató a dohai hősökkel

A margitszigeti Danubius Thermalban megrendezett sajtóeseményt felvezető filmhez aligha lehetett bármit is hozzátenni, hiszen a 10 perces “tündérmese” magáért beszélt. A jelenlévők újra átélhették a FINA Convention legemlékezetesebb pillanatait, a Budapest 2021-es pavilon sikerét, a magyar előadásokat, valamint a világbajnokság legszebb pillanatait.

sajtotajekoztato

Bernek Péter, Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid (Fotó: Szaka József)

 

Több volt ez egyszerű sajtótájékoztatónál, közös ünnep a dohai hősökkel, ahol a Groupama Garancia elnöke, Yann Menetrier magyar nyelven jelentette be, hogy a továbbiakban jelentős összeggel támogatják Hosszú Katinkát, aki 50 milliós baleset biztosításban, valamint – férjével együtt – prémium utasbiztosításban is részesül. “A hazai úszó sport több mint száz éves múltja során számtalan sikert ért el, folyamatosan a világ élvonalában van, és töretlen fejlődésével biztosítja, hogy képes alkalmazkodni a modern kor kihívásaihoz. Nagyon büszkék vagyunk ezért arra, hogy támogatói lehetünk az egyik legsikeresebb magyar olimpiai sportágnak, az úszásnak.”

Ezt követően Simicskó István sportért felelős államtitkár, majd Szabó Bence a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára beszélt az úszósport 2014-es kimagasló eredményeiről. “A magyar úszósport kapcsán leginkább az mondható el, hogy itt egyértelműen minden és mindenki a helyén van. Az edzők remek munkát végeznek, a versenyzők szállítják az eredményeket, a szövetség pedig több, igen fontos és rendkívül sikeres programot futtat – nem utolsósorban a kiemelkedő kormányzati támogatásnak is köszönhetően, de ezeket a milliókat jó szívvel adjuk, mert tudjuk, hogy hatékonyan hasznosulnak” – mondta Simicskó István.

Szabó Bence felidézte, hogy 2013-ban afféle „kabalaként” tartott a magyar delegációval, amikor a 2021-es vb-ért kandidáltunk Barcelonában, ahol ő korábban olimpiai bajnok lett. “Azóta minden kiemelkedő eseményen ott lehettem Gyárfás Tamás elnök úr meghívására, most viszont egy hivatalos esemény, majd egy betegség miatt végül nem tudtam elutazni Dohába – de persze kiderült, az úszók eredményessége nem kabalákon múlik, az elvégzett munka garantálja a kimagasló eredményeket.”

Ezek után Gyárfás Tamás a lehető legrövidebben nyilatkozott: megköszönte a dicsérő szavakat, valamint legott megválaszolta a kétkedők legnépszerűbb kérdését, miszerint Riohoz képest nem jött-e túl korán ez a sikersorozat. “A válasz: NEM!” – szögezte le a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Kiss László szövetségi kapitány elárulta, még sohasem szurkolt ennyire Cseh László ősi riválisának, Ryan Lochte-nak, mint a zárónapi 4 x 100 méteres vegyes váltó végén, ám hiába volt testhossznyi előnye az amerikaiaknak, Cesar Cielo végül lehajrázta, így a brazilok az utolsó pillanatban elénk kerültek az éremtáblán. “Ennek ellenére úgy gondolom, minden idők legjobb világbajnoki szereplése önmagáért beszél, fantasztikusan teljesített a csapat. Gyárfás elnök úrnak pedig külön köszönet jár azért, hogy presszionált a két ifjú tehetség, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna kiutaztatása és tapasztalatszerzése érdekében, továbbá azért is, hogy átengedte Hosszú Katinkának a szobáját az előfutamok és a döntők között, a katasztrofális közlekedési viszonyok okán ez nagyon fontos gesztus volt.”

A versenyzők közül először a két ifjú tehetség, Ajna és Fanni került az újságírók kereszttüzébe: mindketten rendkívül hálásak voltak azért, hogy ott lehettek Dohában, továbbá hogy testközelből láthatták Katinkáék győzelmeit, és leshették ki a nagyok titkait. Hosszú Katinka amondó volt, hogy nehéz különbséget tenni a tavalyi és az idei szezonja között, mert mindkettő csodálatosan sikerült. Persze pontosan tudja, még mindig van mit javítani annak érdekében, hogy az előttünk álló időszak is legalább ilyen szép legyen.

Verrasztó Dávid arról beszélt, hogy nagy skalpnak tartja az amerikai Tyler Clary megelőzését, de hogy nagy pályán is hasonlóan sikeres legyen, legalább egyszer olyan felszabadultan kell úsznia, mint Bernek Péter tette 400 gyorson. Peti egy világbajnok nagyvonalúságával biztosította Dávidot afelől, hogy bármikor segít neki, „akár most is”, majd még egyszer megköszönte volt klubjának és edzőjének, Turi Györgynek, illetve a BVSC-nek és Nagy Péternek, hogy elérhette ezt a sikert, amelyhez elengedhetetlen volt a váltás.

Bár Gyurta Dániel csupán a sajtótájékoztatót követően érkezett meg egy közlekedési malőr miatt, ezután csaknem egy órán át faggathatták őt az újságírók. Az interjúk során többek között elárulta, egyértelmű, hogy a kicsit lazábbra vett nyár jót tett a rioi felkészülésnek, mert tavaly ilyenkor jóval kifacsartabbnak érezte magát, mint most, márpedig ebből a frissességből sokkal könnyebb lesz elkezdenie a 2015-ös felkészülést.

Végül, de nem utolsósorban Katinka edző-férjét, Shane Tusup-ot is meghallgathatták a jelenlévők, akinek szintén járt a taps, hiszen az év legjobbjainak választott sportolók edzőit külön trófeával ismerte el a FINA. Shane elmondta, hogy a dohai vízparti produkciókra – melyekkel az operatőrök kedvence lett – természetesen nem készült előre, szívből jött minden. Majd hozzátette azt is, hogy tavaly, a rövid pályás Eb előtt a pihenést még kicsit elszúrták, az a viadal azért nem sikerült jól, de tanultak belőle, ez pedig a vb-n visszaköszönt, mert bár az első nap „kicsit stresszesebb lett”, Katinka ebből is vissza tudott jönni, és az esemény legjobbjává vált.

Shane végül egy kérdésre elárulta, hogy bár a magyar nyelv elsajátítása a feladatlista élén van, a tanulásban történő elmélyülést rendszeresen hátráltatja, hogy rengeteg időt tölt Katinkával. “London után tettem neki egy ígéretet, hogy többé nem érzi majd úgy, mint akkor, hogy magára hagyta az edzője. És és nap nap után ezen dolgozom, márpedig ez sok időt követel, úgyhogy elnézést, de az ígéretem betartásánál most nincs fontosabb a számomra.”

 

Forrás: MÚSZ

V. A. Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek