2015 december 04.

Rövidpályás úszó Eb – Hosszú Katinka négynél tart, Cseh László második aranyát szerezte

Hosszú Katinka a harmadik és negyedik aranyérmét is megszerezte az úszók izraeli rövidpályás Európa-bajnokságának harmadik napján, amelyen Cseh László második netánjai elsőségét ünnepelhette.

Netánja, 2015. december 4. Hosszú Katinka a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság nõi 200 méteres hátúszásának döntõjében 2015. december 4-én. (MTI/EPA/Abir Szultan)

 (MTI/EPA/Abir Szultan)

Hosszú előbb a 200 méter hát döntőjében versenyzett – gyakorlatilag végig csak magával, leginkább pedig az órával, merthogy riválisai tisztes távolból követték a magyar klasszist. Hosszú saját – 1:59.23 perces – világcsúcsát ostromolta, ám kevéssel, egészen pontosan 61 századmásodperccel elmaradt tőle. Végül 1:59.84 perc alatt csapott célba, amivel harmadik netánjai Eb-aranyát érdemelte ki, saját rövidpályás Európa-bajnoki éremtermését pedig 12 darabosra növelte, benne hetedik aranyával.
Aztán a nyolcadik – a netánjai negyedik – is meglett, amely egyben a magyar úszósport kereken ötvenedik aranyérmét is jelentette 25 méteres medencében. Hosszú 100 méter vegyesen a tőle megszokott tetemes előnyt felhalmozva csapott győztesként a célba, s ezúttal már a világcsúcs-javítás sem maradt el: 56.67 másodperc alatt úszta le a távot, amellyel az általa tavaly december 5-e óta, vagyis csaknem napra pontosan egy éve tartott 56.70-es rekordot szállította még lejjebb.
A kontinensverseny magyar diadalsorozatához a már négyszeres győztes Hosszún kívül Cseh László saját maga második netánjai első helyével járult hozzá. A csütörtökön – 30. születésnapján – 100 méter pillangón Európa-bajnoki címet kiérdemelt úszó 200 méter vegyesen is remekelt: a péntek esti döntőben többször a világcsúcson belül volt, végül az Európa-rekordot sikerült neki megdöntenie 1:51.36 perccel. Természetesen ez nagy magyar csúcs is, a régit ugyanő tartotta 1:52.74-gyel 2012. november 22. óta. Ami rövidpályás úszópályafutását illeti, Cseh saját éremgyűjteményét 24 darabosra növelte, kollekciója immár 18 aranyból, három ezüstből és három bronzból áll.
A pénteki döntők sorában a 200 méteres női pillangóúszásban ketten is érintettek voltak a magyarok közül. Jakabos Zsuzsanna – aki jó ideig vezetett is – végül ötödik lett (2:05.16 p), Szilágyi Liliána pedig hatodikként végzett (2:05.64).
A legjobb nyolc közé jutott 100 méter mellen a 200 méteren Netánjában ezüstérmes londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel, aki a hetedik idővel (57.94 mp) lett döntős.
Jóllehet eredendően nem jutott tovább a 16-os elődöntős mezőnybe, visszalépés nyomán mégis folytathatta szereplését 50 méter gyorson Takács Krisztián. Kis híján élt is a váratlanul nyílt lehetőséggel, mert országos csúcsától csak 26 századnyira maradt el, a 21.51 másodperces idejével azonban be kellett érnie a 10. hellyel, vagyis a döntő résztvevői közül már kiszorult.
Három versenynap után a magyar csapat nyolc arannyal és két ezüsttel magabiztosan vezeti az Eb éremtáblázatát.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek