2015 július 28.

Risztov Éva: Megvan az olimpiai kvóta a 10 kilométeres távon

A kazanyi vizes világbajnokság keddi napján Risztov Éva kvótát szerzett a 2016-os riói Olimpiára,  miután a nyíltvízi úszók 10 kilométeres távján a tizedik helyen ért célba. A másik magyar versenyző, Olasz Anna a tizenegyedik helyen végzett, így egy hellyel lemaradt a jövő évi brazíliai olimpiáról.

start

A Kazanka folyó 21 fokos vizében 57 versenyző vágott neki a négy szakaszból álló, egyenként 2,5 kilométer hosszú távnak. A rajt után Aurora Ponsele állt az élre meglehetősen nagy iramot diktálva, de rossz fehér bója felé úszott és mire ezt észrevette, jócskán letért az ideális vonalról. Mire visszatalált, lemaradt az élbolytól. Risztov Éva féltávnál a második, Olasz Anna pedig a hetedik helyen hagyta el az 5 kilométert jelző bólyát.

Risztov

A harmadik kör végén a francia Aurelie Muller állt az élre, Risztov 4. helyen tempózott, Olasz visszacsúszott a 13. helyre. A táv végéhez közeledve Muller, az olasz Bruni és a holland Van Rouwendaal hármas elúszott a mezőnytől. Rachele Bruni a végére kicsit elfáradt, így cél előtt megelőzte Van Rouwendaal és a brazil Cunha is. Risztov végül a kvótát jelentő tizedik, Olasz  pedig a tizenegyedik helyen úszott be a célba.

Tabella

Risztov Éva: “Mindig az olimpia előtti évben a legnehezebb a világbajnokság. Sokkal nehezebb a csúcson maradni, mint oda feljönni. Ha valaki megkérdezte volna 2012-ben, hogy ott leszek-e Rióban, az lett volna a válaszom, hogy valószínűleg nem. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott ebben az eredményben. Annának hatalmas előnye, hogy még fiatal. Nagyon sajnálom, hogy tizenegyedik lett, de azt gondolom, hogy van még esélye olimpiára kijutni.”

Olasz Anna: „Nem jött össze. Úgy látszik, az olimpia nem az én műfajom. Másodjára maradok le egy hellyel az indulást jelentő pozícióról. Huszonöt kilométeren szeretnék érmet nyerni.”

A pótkvalifikációs versenyen – jövőre – Magyarország már nem szerezhet olimpiai kvótát, erre kizárólag olyan országnak van lehetősége, amelyik nem volt benne most az első tízben.

N.V. /vizipolo.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek