2016 június 13.

Rio 2016 – Papp Márk olimpiai kvótát szerzett nyíltvízi úszásban

Papp Márk kvótát szerzett a nyíltvízi úszók portugáliai olimpiai kvalifikációs versenyén.

Kazany, 2015. július 25. Papp Márk a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyszáma után a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. július 25-én. A magyar versenyzõ a 13. helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

A portugáliai Setúbalban megrendezett vasárnapi 10 kilométeres viadalon a magyar versenyző 1:52.42.4 órás idővel a 14. helyen csapott célba. A legjobb tíz helyezett – de országonként legfeljebb egy úszó – jutott kvalifikációhoz, illetve mögöttük az öt kontinens egy-egy legjobbja. Papp – a magyar szövetség beszámolója szerint – a nemzetek indulóira vonatkozó korlátozásnak köszönhetően a kvalifikációs listán a 11. helyen zárt, így az első tíz után következő kontinenskvóták közül övé lett a legjobb európainak járó hely.

Mellette Gyurta Gergely is indult a versenyen, őt azonban kizárták.

Az óceánpartokon jellemző apály-dagály miatt – az optimális feltételek érdekében – a nyíltvízi úszók számára kissé szokatlan időpontban, helyi idő szerint délután négy órakor startolt el mezőny 19-20 fokos vízben. A verseny első felében a két magyar induló az élbolyban haladt, két kilométernél a 4. és a 7. helyen regisztrálták őket, míg 3,7-nél Papp tartotta a helyét, Gyurta viszont elkezdett visszaesni – ekkor már 10. volt -, és begyűjtött egy figyelmeztetést is. Féltávnál Papp még mindig a negyedik helyen tempózott, az ifjabbik Gyurta fivér viszont ekkorra már a 30. helyen állt, és kettejük között 12 másodpercre nőtt a különbség. Hamarosan aztán meglepő jelzés érkezett a versenybíróktól: Gyurtának felmutatták a piros zászlót, azaz körülbelül 5,6 kilométernél kizárták a viadalból.

Így egy esély maradt a riói kvótaszerzésre, ám ahogy a mezőny meglendült, Papp elkezdett visszább szorulni, 6,8 kilométer után 11., 8,4-nél 14. volt, azaz egyértelműnek tűnt, hogy óriásit kell küzdenie az olimpiáért az utolsó körben. Végül az időnként “öldöklő” küzdelemben sikerült megőriznie a 14. helyet, amely pont ötkarikás helyet ért, mivel előtte két-két német, ausztrál és eucadori ért célba. Papp az európai kvótát a spanyol Antonio Arroyo elől kaparintotta meg, akit 1.8 másodperccel, vagyis egy testhosszal előzött meg.

“Elég lassan haladtunk a táv első felén, amit nem nagyon bántam, azon viszont kissé csodálkoztam, hogy a mezőny nagy része már a második körben kiment frissíteni. Én csak a harmadikban akartam, de változtattam, és kiálltam én is. Féltáv után, a negyedik körben indultunk meg, az a német srác pörgette fel a tempót, aki végül kiesett. Még belefért egy frissítés, de ekkor már tényleg nagyon begyorsultunk. Aztán következett az utolsó kör, amiben olyan verekedés tört ki, szinte a semmiből, amilyenben még nem nagyon volt részem” – idézte őt a szövetség közleménye.
Papp hozzátette, hogy miután az ütések, lenyomások miatt leszakadt az élcsoporttól, már csak arra figyelt, hogy a második csoportban a lehető legjobb helyen végezzen:
“Csak magammal foglalkoztam, és hajráztam, ahogy bírtam. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült kijutnom az olimpiára, egy fantasztikus álom vált ezzel valóra.”

Gyurta Gergely értetlenül fogadta a kizárást, mint mondta, sosem szokott verekedni, általában őt ütik, nem fordítva.
Rióban egy-egy magyar induló lesz nyíltvízi úszásban, mivel Risztov Éva már a tavalyi, kazanyi világbajnokságon elért tizedik helyével kiharcolta a részvételt.

Mindhárom magyar rendelkezik medencés riói szintidővel: Gyurta 1500 méter gyorson és 400 méter vegyesen, Papp 200 méter gyorson váltótagként, Risztov pedig 800 méter gyorson.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek