2016 július 25.

Rio 2016 – Olasz Anna is indulhat az olimpián

Olasz Anna is indulhat a 10 kilométeres nyíltvízi viadalon a riói olimpián – tájékoztatta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó szövetség elnöke, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke hétfőn az MTI-t.

olasz-anna02

A 22 éves magyar versenyző a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi döntésének köszönhetően juthatott indulási joghoz, a NOB határozata szerint ugyanis azok az orosz sportolók, akiknek volt már valaha doppingesete, nem vehetnek részt az ötkarikás játékokon. Mivel tavaly a kazanyi világbajnokságon ötödik Anasztaszija Krapivinának 2013-ban már volt pozitív doppingtesztje, ezért az ő helye felszabadult, a tatár fővárosban pedig 11. helyével Olasz Anna volt az, aki éppen lemaradt a kvótás pozíciókról. A Londonban olimpiai bajnok Risztov Éva 10. lett, így éppen befért az indulási jogot szerző legjobb tízbe.

“Feküdtem az ágyban, hogy aludjak kicsit, amikor hívott Gellért Gábor edzőm, hogy mehetek Rióba. Onnantól nem volt többé alvás. Elsőre nem akartam elhinni. Mivel még nem volt információnk a döntés hátteréről, bele sem akartam élni magam, amíg nincs százszázalékos megerősítés” – idézte a Magyar Úszó Szövetség közleménye Olasz Annát.

Olasz Anna szerint a legfontosabb a formáját feltornázni “olimpiaképesre”. Úgy vélte, ez nem lesz egyszerű, mivel a két héttel ezelőtti Eb-t követően kissé levezetés jellege volt az edzéseknek, ugyanakkor hozzátette, nem a nulláról kezdi a felkészülést.

Gellért Gábor szövetségi kapitány jelezte, azonnal magaslati edzőtáborba vonulnak:
“A kazanyi vb utáni első három hónapban Anna annyira megroppant, hogy pszichológushoz kellett járnia. Most abban reménykedem, fel lehet hozni olyan állapotba, hogy helytállhasson Rióban. Ezért két teljes hetet fogunk magaslaton dolgozni, gyakorlatilag onnan lejőve mennénk azonnal ki, mert ez a munka élettan könyvek szerint három-öt napon belül még jótékony hatással van a sportolóra.”

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azzal a kéréssel fordult Borkai Zsolthoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez, hogy Gellért Gábor is versenyzőjével tarthasson Rióba, utóbbi pedig készségesen megígérte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ennyi idővel a rajt előtt valamilyen módon megoldják ezt a kérdést.
Olasz Anna részvételével 37 fősre nőtt az olimpiai úszóválogatott, a magyar olimpiai csapat pedig 160 fős lett.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek