2020 január 28.

Olimpiai kvalifikációs ABC: így lehet a női vízilabda-válogatottunknak kvótája

A magyar férfi vízilabda-válogatott a Duna Arénában aratott Európa-bajnoki győzelmével – már a döntőbe jutással is – biztosította helyét a tokiói olimpia mezőnyében, míg a nők márciusban, a trieszti kvalifikációs selejtezőn harcolhatják ki az indulást.

Bíró Attila együttese 12 csapatos tornán lesz majd érdekelt, egyelőre azonban még nem tudni, hogy kettő vagy három kvóta talál-e gazdára. Amennyiben ugyanis Afrika nem indít csapatot Tokióban, eggyel több együttes harcolhatja ki a részvételt.

Az olimpiai tornán a legnagyobb változást az jelenti, hogy ezúttal nyolc helyett már tíz női csapat lesz érdekelt. A korábbi elképzelések szerint a létszámnövelés a keretek szűkítésével járt volna és csak 11 játékost lehetett volna nevezni, ez azonban időközben változott és 12+1 fős – sérülés esetén lehet cserélni – keretekkel készülhetnek a szakmai stábok.

VÍZILABDA
———-
Összlétszám: 156 férfi játékos (12 válogatott, 13 játékos csapatonként), 130 női játékos (10 válogatott, 13 játékos csapatonként)
Versenyszámok: férfi és női torna

Kvalifikációs rend:
A férfiaknál és a nőknél is egy hely jár a házigazda Japánnak. Elsőként a tavaly nyáron rendezett világliga-győztesek (Szerbia, illetve Egyesült Államok) csatlakoztak a mezőnyhöz, majd a kvangdzsui világbajnokságon a nőknél egy- (Spanyolország), a férfiaknál két (Olaszország, Spanyolország) kvóta talált gazdára. Az idei kontinensbajnokságokon további öt-öt hely kelt, illetve kel el (eddig: Magyarország, Ausztrália, Egyesült Államok, valamint Oroszország, Ausztrália, Kanada), végül pedig olimpiai selejtezőtornákon osztanak ki a férfiaknál három, a nőknél két helyet.

(MTI-vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek