2020 szeptember 24.

Olimpia: a karantén alatti edzések engedélyezése is egy lehetőség

Elképzelhető, hogy lesznek sportolók, lehet vízilabdázók is, akiknek karanténba kell vonulniuk a tokiói olimpia helyszínén, de számukra is engedélyeznék az edzéseket a jövő nyárra halasztott tokiói nyári játékokat megelőzően a szervezőbizottság elnöke szerint.

A koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együttműködve a biztonsági intézkedéscsomag kialakításán dolgoznak, amely decemberre ölthet végleges formát. Szerdán az illetékesek nyilvánosságra hozták az előzetes elképzeléseket, melyek szerint a sportolókra kötelező tesztelés vár majd az országba lépés és az onnan távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el számukra Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezetője viszont – az insidethegames.biz cikke szerint – felvetette, hogy a karantén sem kizárt, de ilyen esetben a versenyzők engedményeket kaphatnának és lehetőségük lenne a tréningezésre. Álláspontját azzal indokolta, hogy a világ országaiban eltérő a járványhelyzet és a tesztelések sem egységesek.
“Országonként változó, hogy milyen a tesztek megbízhatósága. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol ugyanolyan az ellenőrzések hatékonysága” – mondta Muto.

A NOB, a japán kormány és a szervezők között folyamatos az egyeztetés. Szerdán a szigetország miniszterelnöke telefonon beszélt Thomas Bachhal, aki pénteken bekapcsolódik a koordinációs bizottság online ülésébe, melyen az olimpiai bizottság, az szb és a japán kormány tagjai vesznek részt, és az olimpia lehetséges lebonyolításának lehetséges forgatókönyvéről egyeztetnek majd.

Az idény nyárról jövőre halasztott játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között bonyolítják le.

(MTI)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek