2016 október 08.

Olimpia 2024: Róma is beadta a pályázat második kötetét

Budapesthez, Párizshoz és Los Angeleshez hasonlóan a pénteki határidőre Róma is leadta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat második kötetét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.olimpia

Virginia Raggi, az olasz főváros polgármestere szeptember 21-én jelentette be, hogy nem támogatja a kandidálást, a római városi tanács pedig szeptember 29-én a döntés mellé állt. Ráadásul – az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál beszámolója szerint – Raggi néhány nappal ezelőtt rövid levélben tájékoztatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) az álláspontjukról, és közölte, hogy visszavonja a pályázatot.

Az ANSA olasz hírügynökség érdeklődésére a NOB-nál hangsúlyozták, hogy a szabályok szerint a jelentkezést csak a nemzeti olimpiai bizottság vonhatja vissza, a város nem. „Lehet, hogy Róma polgármestere nem ismeri tökéletesen az eljárásainkat” – tették hozzá.

Miután határidőre megkapták a pályázat második kötetét, közölték, hogy tisztában vannak a római helyzettel, és tartják a kapcsolatot az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI) és a szervezőbizottsággal, hogy tisztázzák, mit jelent a polgármester és a városi tanács állásfoglalása a kandidálásra nézve.

Ezzel összhangban Thomas Bach a NOB és Giovanni Malago a CONI elnöke kedden Rómában tárgyalt a pályázat sorsáról. A megbeszélésről nem szivárogtak ki részletek, azokat a CONI kedden sajtótájékoztatón osztja meg a nyilvánossággal. A NOB jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek