2015 szeptember 02.

Nyolcvanhét magyar érem született a szervátültetettek világjátékán

Magyarország sportolói összesen 41 arany-, 23 ezüst- és 23 bronzérmet szereztek a Szervátültetettek XX. Világjátékán, amely vasárnap fejeződött be az argentínai Mar del Platában. A csapat kedden délután érkezett haza a sporteseményről.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének hétfői tájékoztatása szerint a részt vevő 44 országból Magyarország a negyedik helyen végzett az éremtáblán Anglia, a házigazda Argentína és Dél-Afrika mögött. A játékok legeredményesebb férfi versenyzője címet Gelencsér Róbert atléta kapta meg, míg az országok lakosságát és a részt vevő sportolókat arányosító listán Magyarország lett a győztes. A magyarok nyolc sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában – 31 sportolóval képviseltették magukat, írta az MTI.

Gyurko_Alexandra Fotó: Gyurkó Alexandra (úszó) / duol.hu

A 19 éves Gyurkó Alexandra például már az úszóversenyek első napján megszerezte a teljes éremkollekciót, ezt egészen pontosan megduplázta és minden éremből kettőt tett magáévá. Ez is tökéletes bizonyítéka annak, hogy Magyarország tele van úszótehetségekkel.

Alexandra 1996-ban egészséges kisbabakent született. 1 hónapos korában derült ki, hogy májbeteg és csak a szervátültetés segíthet rajta. 1997 májusában Hamburgban új lehetőséget kapott az édesanyjától: májának egy darabját ültettek a rossz mája helyére. Ez a máj 18 éve kifogástalanul működik. 2005 óta hetente háromszor jár úszni Veszprémbe. Kezdetben nem szerette, végül idővel, ahogy fejlődött, egyre jobban élvezte. – derül ki a Trappancs egyesület honlapjáról.

Alexandra eredményei az argentínai világjátékokról:

100 méter gyorsúszás aranyérem
50 méter gyorsúszás aranyérem
200 méter gyorsúszás ezüstérem
400 méter gyorsúszás ezüstérem
50 méter pillangóúszás bronzérem
4×50 méteres női gyorsváltó bronzérem

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek