2014 november 25.

Női Világliga: ötméteresekkel kapott ki az oroszok ellen a magyar válogatott

Az oroszországi Zlatusztban kezdte meg szereplését a Világligában női vízilabda-válogatottunk. A házigazdákkal szemben a rendes játékidőben 9-9-re végzett a magyar csapat, ötméteresekkel pedig kikapott a válogatott.

Fotó: Vizipolo.hu/Archív

Fotó: Vizipolo.hu/Archív

A csoportban rajtunk kívül még Olaszország, Oroszország és Franciaország található, tehát Merész András szövetségi kapitány előzetesen úgy kalkulált, az oroszok elleni derbi akár a csoportelsőségről is dönthet. A csoport másik meccsén 18.30-kor az olaszok Frosinonéban fogadják a franciákat. A magyar válogatott a találkozó előtt három napig edzőtáborozott a közép-oroszországi városban, ahol a hírek szerint rendkívül hideg van, olykor – 27 fok. Az elmúlt napokban Merész András csapata kétszer is megmérkőzött barátságos találkozón az oroszokkal, és mindkétszer győzött. Igaz, a hazaiak két legjobbja, Ivanova és Prokofjeva nem játszott. A magyar csapatból Gurisatti Réka és Bujka Barbara hiányzik, mindketten sérülés miatt maradnak távol.

A két válogatott régi ismerősként köszönthette egymást, sok nagy csatát vívtak a felek már egymással. Két éve az Eb-n a magyarok az oroszok 10-8-as legyőzésével lettek bronzérmesek, az idei kontinensviadalon, a Margitszigeten lett pedig a négy közé jutásért búcsúztatták a mieink a szbornaját. Az akkori orosz csapatból többen is a keret tagjai, mint Karimova, Prokofjeva, Ivanova, Grineva.

Az oroszok szerezték meg a vezetést, de gyorsan egyenlítettünk. Ennek jegyében telt az első negyed, orosz előny, magyar egalizálás. Már úgy látszott, a hazaiak nyerik az első nyolc percet, de merész András időt kért nem sokkal a vége előtt, és tanácsait megfogadták a lányok, ugyanis a lefújás előtt sikerült egyenlítenünk (3-3). A második negyed elején gyorsan elhalkult a telt házas zlatuszti uszoda: megszereztük a vezetést, először a mérkőzés folyamán. Újabb egyenlítés, de előnyünket megtartottuk a nagyszünetig, az utolsó hazai támadás csupán egy sikertelen középre ívelésig tartott (4-5).

Fordulás után az oroszok hozták el a labdát a ráúszás után, majd emberelőnyben támadhattak a hazaiak, de kivédekeztük a fórt. Ezt követően még kihagytunk egy előnyt, de a következő támadásunk sikerrel végződött, már két góllal vezettünk. Több helyen felharsant a füttyszó az uszodában, nem tetszett mindez a hazai publikumnak. Jöttek a menetrend szerinti időkérések, és az oroszok utolértek minket a záró negyedre (6-6).

A forgatókönyv a hajrára sem változott. Felváltva potyogtak a gólok, mindkét csapat kitolta a védekezését, a bejátszások nem sikerültek, a bírók pedig óvatosan bántak a kiállításokkal. Nem sokkal a vége előtt, 9-8-as vezetésünknél azonban befújtak egy fórt a hazaiaknak, akik éltek vele, így 9-9-cel zárult a mérkőzés. Az ötmétereseket pedig az oroszok lőtték jobban, így  13-11-re kikapott a csapat.

 

Női vízilabda Világliga, selejtezők, csoportmérkőzések:

Oroszország – Magyarország 13-11 (3-3, 1-2, 2-1, 3-3 – ötméteresekkel 4-2)
Oroszország, Zlatuszt, 300 néző

Gólszerzők: Ivanova 3, Prokofjeva 2, Karimova 2, Krimer 1, Tyimofejeva 1, illetve Csabai 3, Tóth I. 2, Kisteleki D. 2, Kisteleki H. 1, Keszthelyi 1

Következő mérkőzés (december 16.): MAGYARORSZÁG – Olaszország (Szentes)

Gy. Zs.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek