2016 november 13.

Nem indulhatnak nemzetközi versenyeken klubszínekben utánpótlás szinkronúszók

A Magyar Szinkronúszó Szövetség (MSSZ) a válogatott menedzselése érdekében több klubnak megtiltotta, hogy utánpótlás korú sportolói nemzetközi versenyeken induljanak.szinkron

Szedlák Krisztina, a Medúza 21 SE szinkronúszó szakosztályának elnöke és egyben vezetőedzője beszélt erről pénteken az M4 Sport Sportreggeli című műsorában, nehezményezve, hogy versenyzői annak ellenére sem vehetnek részt az idény egyik legrangosabb nemzetközi eseményén, a hétvégi szlovákiai viadalon, hogy az elmúlt években többször is dobogós helyen végeztek, sőt, tavaly meg is nyerték a kombinációs csapatversenyt.

“A nemzetközi szerepléshez az elmúlt években is kellett szövetségi engedély, de eddig ez csak rutineljárás volt, most viszont ezzel a döntéssel a magyar válogatottat szeretnék előnyben részesíteni ” – jelentette ki Szedlák Krisztina, aki hozzátette: a nevezési lista szerint a magyar nemzeti együttesen kívül kizárólag klubcsapatok vesznek részt a szlovákiai eseményen.

A Medúza 21 SE szakosztályelnöke a szövetség részéről a kommunikációt hiányolta, mert – mint mondta – bár versenyzői augusztus elseje óta a szlovákiai eseményre készültek, hetente ötször három-négy órát edzenek, ehhez képest csak október közepén tudták meg, hogy nem utazhatnak a szokásos versenyekre.

Horváth Laura, a klub versenyzője úgy fogalmazott: mivel ez az utolsó éve az utánpótlás korosztályban, most tudná még beteljesíteni az eddigi sikereit, ezért rosszul éli meg a helyzetet.
“Nehéz úgy naponta edzeni, hogy most már nincsenek előttem célok, úgy érzem, feleslegesen áldoztam fel a nyaramat” – mondta a korábbi válogatott versenyző.
Szedlák Krisztina értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a szövetség a bírói megítélésre és sportdiplomáciai okokra hivatkozott a döntés meghozatalakor.

“Miért érintené negatívan a magyar szinkronúszó sportot, ha egy olyan csapat elmenne, amely az előző években dobogón állt?” – tette fel a kérdést.
A sportvezető feltételezése szerint az lehet a döntés mögött, hogy a szövetség félti a válogatottat a csapatokkal szembeni megmérettetéstől. Elmondása alapján ugyanis miután tavaly az egykori junior világbajnok orosz Natalja Taraszova vette át a 2017-es budapesti világbajnokágra készülő válogatott irányítását, több versenyző – köztük Horváth Laura is – lemondta a válogatottságot, mert megerőltető volt számukra a kettős edzésterhelés, és mivel nem láttak előrelépést a válogatottban, inkább a kluboknál maradtak.

Szedlák Krisztina végül arról beszélt, hogy az elmúlt két hétben többször is egyeztetettek a szövetséggel.
“Úgy néz ki, hogy konszolidálódik a helyzet, s talán tudunk konszenzusra jutni abban, hogy jövőre mely versenyekre mehetnek el a klubok, s melyekre a válogatott” – zárta mondandóját.

MTI / M4 SportHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek