2015 augusztus 17.

Mocsai Lajos: Szervezettnek és felkészültnek kell lennünk a 2017-es világbajnokságra

Fontos szerepet tölt be a két év múlva esedékes vizes világbajnokság szervező bizottságában Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, akit az önkéntesek népes csapatának megszervezésével és felkészítésével bíztak meg. Minden idők legsikeresebb hazai kézilabda edzője kazanyi terepszemléje után úgy gondolja, hogy legkevesebb 2500-3000 lelkes és jól felkészült, egyenruhát öltő ifjú segítőtársra lesz szükség a feladatok sokaságának elvégzéséhez.

Ezt a létszámot nem lehet arányítani a londoni olimpiai játékok 70 ezres (!), tehát hadseregnyi alakulatának nagyságához, de az akkor megcsodált szervezettség és segítőkészség két év múlva az elvárás magas mércéje lehet.

„Vegyük először a mennyiséget. Abból indulok ki, hogy az eredményes merítéshez 10-15 ezer jelentkezőre lesz szükség, máskülönben a betervezett „harmadolást” követően az egységesen magas szakmai színvonal aligha lesz garantálható. Ami pedig a feladat sokrétűségét és minőségét illeti: a 2017-es több színhelyű vizes világbajnokság önkénteseinek már a küldöttségek fogadásánál úgy kell bemutatkozniuk, hogy a vendégeink első benyomása feltétlenül pozitív legyen. Az egykedvűség, a lassúság, vagy a tájékozatlanság esetleges rossz élménye futótűzként terjedhet el a vendégsereg köreiben. Más részlegeknek a versenyek lebonyolításánál kell segédkezniük, de ugyanilyen fontos, hogy a hivatalos szállodákban és a mi „olimpiai falunkban” is szolgálatkész, a kérdéseket értő, a problémák megoldásának kulcsát ismerő fiatalok álljanak szemben a másfélszáznál is jóval több nemzetet képviselő sportolókkal és a kísérőikkel, ahogy a média képviselőivel is. ” – hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Mocsai Lajos, hozzátéve, hogy nem csak az akkreditált személyeknek, hanem a szurkolóknak és a turistáknak is szüksége lehet majd az önkéntesek segítségére.

mocsaiFotó: origo

A Szervező Bizottság tagja arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csupán 1-2 hetes, hanem közel egyhónapos helytállásra, éberségre és mindig jó benyomást keltő fellépésre lesz szüksége annak a 3000-es csapat tagjainak, akiknek a toborzása már megkezdődött.

„Ahogy a nagy nemzetközi versenyek szervezői, mi is internetes felületeket nyitunk, jelezve, hogy kikre, pontosan milyen tudású és teherbírású önkéntesekre van szükségünk. A Testnevelési Egyetem hallgatói közül elsősorban az úszás szakképzésben résztvevőkre számítunk, mert ők a vizes sportok jó ismerői, de más szakok hallgatói is velünk lesznek, sőt, sokan azok közül is, akik a sportoktatással foglalkozó társintézményeknek a diákjai. A kiválasztás, illetve a kiválasztódás egyik mércéje a stabil idegen nyelvi tudás lesz. A koordinációs kormánykeréknél dr. Sós Csaba tanszékvezető kollégám, az úszósport nagy tudású szakértője áll majd, az operációs központunk pedig egy speciális adatbázis birtokában minden önkéntes mozgását, tartózkodási helyét és foglalatosságát napra készen, vagy inkább órányi pontossággal követni fogja. Különleges helyet foglalnak majd el ebben a gépezetben azok, akik a biztonsági szolgálatok mellé lesznek rendelve, vagy a nemzetközi média sokezres tudósítói társaságának a munkáját igyekeznek majd megkönnyíteni. Végül, de nem utolsó sorban arról a feladatcsoportról sem szabad megfeledkezni, amit én hadtápként szoktam emlegetni. Nem lesz egyszerű kialakítani azt a bázist, ahol 3000 önkéntes beöltözni, ruhát váltani, étkezni, tisztálkodni és pihenni tud, amelyet szolgálatba indulva csak frissen és „vasaltan” hagyhat el. Fel kell készülni arra, hogy hőség, eső és szél nehezítheti az önkéntesek dolgát, így sportnyelven szólva igen jó állóképességű fiatalokra lesz szükségünk. Az egész vizes világbajnokságot szervező és lebonyolító nagy csapat legnagyobb létszámú egysége leszünk, ezért is gondolom úgy, hogy az önkéntesek teljesítményén nagyon sok múlhat. Büszkék lennénk, ha a FINA elnöke és a magyar szervező bizottság vezetői a záróünnepség után úgy nyilatkoznának, hogy a 2017-es budapesti és balatonfüredi világbajnokság sikerre vitelében az önkéntesek oroszlánrészt vállaltak.” – hangsúlyozta Mocsai Lajos.

N.V.

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek