2019 július 24.

Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón

Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón, a nőknél ugyanebben a számban Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána döntőbe jutott, ahogyan Németh Nándor 100 méter gyorson is a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján, szerdán.Fotó: MTI / Kovács Tamás

A 19 éves Milák a szerdai döntőben 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, “cáparuhás” 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. A szám másik magyar résztvevője, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás – aki szétúszásra kényszerült a fináléért – 1:57.10-zel nyolcadik lett.

A Honvéd tinédzsere már a keddi elődöntőben erődemonstrációt tartott, egyedüliként úszott 1:53 alatt, 1:52.96-os ideje két éve Budapesten és a 2016-os riói olimpián is sima aranyérmet jelentett volna. A szerdai döntőben, ahogy azt megjósolta, a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a Duna Arénában rendezett vb-n aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos kezdett a legerősebben, de könnyedén tartotta vele a lépést.

Ahogyan az elődöntőben, Milák 150 méternél lépett el a többiektől és már az is jól látszódott harminc méterrel a cél előtt, hogy az amerikai legenda világcsúcsa sem lesz igazi ellenfele, elképesztő idővel diadalmaskodott.

Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állt a dobogó tetején vb-n. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sporttörténelmi, sorozatban negyedszer első Hosszú Katinka után ő harmadik magyar világbajnok a Koreai Köztársaságban.

“Egyáltalán nem terveztem, hogy világcsúcs lesz. Chad Le Clos nagyon erősen kezdett, én nem éreztem magam olyan görcsösnek, mint a középdöntőben. Nem görcsöltem rá semmire, az időre sem, egyszerűen meg akartam nyerni, most már van aranyérmem is! Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus” – nyilatkozott Milák, aki 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51). “Nagyon jó érzés, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg.” – fogalmazott Milák.

Női 200 méter pillangón Kapás Boglárka a harmadik, Szilágyi Liliána a negyedik idővel jutott a csütörtökön közép-európai idő szerint 13.02 órakor kezdődő döntőbe: előbbi 2:07.33 perccel futamgyőztesként, utóbbi 2.07.83 perces teljesítménnyel biztosította helyét a fináléban.

Németh Nándor 100 méter gyorson az előfutamból a hatodik helyen jutott tovább, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal maradt el saját országos csúcsától. Akkor azt mondta, 48 másodpercen belüli idő kell a fináléhoz.

Németh az első elődöntőben ugrott vízbe, végül hét századot tudott faragni idejéből, amivel összesítésben a hetedik helyen lépett tovább (48.29 mp).

“Nem panaszkodom, hiszen megvan a döntő, bár valamivel jobb időt szerettem volna úszni. Szerencsére most a végét jobban bírtam. A holnapi egy örömúszás lesz és ha még egy kicsit tudok javítani, annak nagyon örülnék” – nyilatkozta Németh Nándor.

Cseh László 200 méter vegyesen délelőtt kiváló, 1:57.79-es idővel, az első helyen ment tovább, az esti elődöntőben azonban nem tudta megismételni ezt a teljesítményét, 1:58.17-tel nem tudta a fináléba verekedni magát és a tizedik helyen végzett.

A kilencedik vb-jén szereplő 33 éves Cseh ebben a számban többek között olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes. Legutóbb a 2013-as barcelonai vb-n vállalta a számot, akkor ötödik lett.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek