2015 május 08.

Mi lesz veletek szerb csapatok?

Bár úgy tűnik a szerb válogatott győzelmei – Eb és világkupa címei – sok minden eltakarnak. Azonban a két nagy multú délszláv klub valamint a Kragujevác is komoly nehézségekkel küszködik…

2014-2015 Radnicki Kragujevac02

Mi lesz veled Kragujevác? (Fotó: vkradnicki.com)

Már a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben lehetett hallani olyan híreket, hogy a Kragujevác anyagi gondokkal küzd, sőt a Zvezda idén nem tudott a főtáblára sem kerülni a BL-ben. A harmadik nagy csapat, bár ott volt sok vizet nem zavart, hiszen könnyedén hullott ki a Partizán a legjobb tizenkettőből.

Kragujevác: Egy éve még az egekben, most nehéz helyzetben

A Kragujevác együtteséről lehetett olvasni a legtöbb hírt, hogy mekkora bajban vannak. Hol vannak már azok az idők, amikor 2012-ben feljutott a szerb első osztályba, majd szabadkártyával megnyerte az Euro-Kupát a csapat, tavaly pedig BL döntőt játszott. Az olimpiai évében még olyan nagyágyúk játszottak a csapatnál, mint Filip Filipovics, vagy azóta a politikai életbe átnyargaló Dejan Udovicsics. Aztán idén jött a lejtmenet, mikor kiderült, hogy Filipovics Reccóba szerződik, majd Zlokovics, Korolija és Burics is tovább állt a BL döntős együttesből. A klucsjátékosokat megpróbálták fiatalokkal pótolni, ami nem sikerült. Idén lecsúsztak az Regionális Liga döntőjéről, sőt a BL-ben sem jutottak be a hatos fináléba. Ha még ez sem lenne elég a főtábla utolsó meccsét a Reccóval játszotta az együttes idegenben, ahol a csapat számláját – szállás, étkezés – a volt játékos Filipovics állta. A helyzet most sem fest rózsásan, hiszen néhány játékos már el is hagyta a csapatot, annak ellenére, hogy a szerb bajnokság döntőjében van a csapat.

A Zvezdánál és a Partizánnál is hasonló a helyzet

Az egykor szebb napokat látott Crvena Zvezdánál látszik legjobban a pénztelenség. A délszláv bajnokságban bár bekerült a felsőházba, de ott az utolsó, nyolcadik helyen végzett. Az idei szerb bajnokságban a harmadik helyért játszhat. Nemzetközi színtéren sem remekelt a csapat, mint a tavalyi évben, úgy az idén sem láthattuk Európa legjobb tizenkettő együttese között (2013-ban a Recco, idén pedig a Rijeka ütötte el a továbbjutástól). A Partizánt pedig ha jellemezni kéne a szerb b válogatott jut egyből eszünkbe, akik tavaly éppen előttünk nyerték meg a világkupa szuperdöntőjét. A Rasovic, Drasovic, Eskert tengely, kiegészülve Mandiccsal egészen a szerb bajnokság döntőjéig repítette az együttest. A csapatnál azonban nagy kérdés lesz, hogy mennyire tudják egybentartani ezt a fiatal garnitúrát.

Több forgatókönyv is van a megmenekülésre

Az egyik lehetséges kiút az, hogy a szerb együtteseknél már többször láthattuk, mint főnix madár egyszercsak feltámadnak és megmenekülnek a végső csődtől, érkezik egy bekektető vagy egy mecénás, aki kihúzza a csapatot /csapatokat a kátyúból. A másik eset az, hogy elszipkázzák a környező országok a tehetségeket, ez rövid távon működhet, de hosszútávon nem. A magyar bajnokság is sokat profitálhat ebből. Néhány hete az OSC vendége volt a Mladost Zágreb. A magyar együttes a horvát csapattal kétkapuzott, ahol a 2012-ben az év legjobbjának választott Joszip Paviccsal készítettünk interjút. A hálőr többek között elmondta, hogy az elkövetkezendő időkben sok játékos érkezhet a Regionális Ligából a magyar bajnokságba. Mivel a pláviknál eredmény szempontjából is minden rendben van, ezért csak a szerb együttesekre gondolhatott. Beszédes adat, hogy a tavalyi Európa-bajnok szerb válogatottból csak ketten játszanak otthon.: Szava Randjelovics és Dusan Mandic. A többi tizenegy játékos külföldön, elég csak Stefan Mitrovicsra, Milan Alekszicsre vagy épp Zsivko Gocicsra gondolni a Szolnokból.

Mindenesetre a játékosok “elvándorlása” már elindult. Kérdés, hogy meg tudják-e állítani a szerb klubok, de a legfontosabb az, hogy mikor rendeződnek az anyagi gondjaik a csapatoknak?

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek