2016 július 30.

Mérföldkőhöz érkezett Szombathely

A vasi megyeszékhelyen nem lassítanak, elkezdődött a Fedett Uszoda és Termálfürdő felújítása, bővítése. Pénteken az új épületszárny alapkövét is letették.

szombathelyuszoda01

Az alapkőletétel (Fotó: aligator.hu)

A szeptemberi közgyűlésen mutatta be először Gáspár Péter építészmérnök a szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő átalakításának, bővítésének, korszerűsítésének terveit. Az építési munkálatok kicsit több mint egy hónapja kezdődtek, június 20-án zárták be a komplexumot.

A munka első ütemeként a már meglévő létesítmény épületszerkezeti felújítása (tetőcsere, tetőszigetelés, nyílászárócsere, homlokzatszigetelés) történik meg. Emellett párhuzamosan egy új, fedett uszodai létesítmény építése is megkezdődik – ennek alapkövét tették le pénteken délután a fedett uszoda mellett, ünnepélyes keretek közt, mely alá egy emlékekkel teli időkapszulát is elhelyeztek.

Az eseményen az AVUS sportolói, edzői, vezetői mellett több prominens vendég is részt vett. Így például Illés Károly alpolgármester, Lendvai Ferenc tanácsnok, Kecskés László, a körzet képviselője.

Beszédet mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, Miskolczi Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség igazgatója, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Juhász Tibor, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület elnöke. Az érkező vendégeknek az aligátorok több tucat fiatal sportolója állt díszsorfalat.

– Rövid tudok lenni, hosszas szónoklatokat ugyanis azoknak kell tartani, akik megígérnek valamit, aztán nem teljesítik – mondta dr. Hende Csaba. – Azért vagyok könnyű helyzetben, mert a ciklus elején nem ígértük meg az uszoda rekonstrukcióját, mégis végrehajtjuk. Eszembe jut az a kormányülés, amikor 800 milliót kértem a Fedett Uszoda építésére – csak úgy. Megkaptuk! Van egy nagyszerű vízilabdacsapatunk, egyesületünk amely már réges-régen megérdemelte volna, hogy legyen saját otthona, vízfelülete. S régen megérdemelték volna a helyi úszáskedvelők is – köztük jómagam is, aki már jónéhány kilométert leúsztam – hogy zavartalanul hódolhassanak szenvedélyüknek, s ne kelljen edzés vagy meccs mielőtt kiüríteni az uszodát. A TAO-forrást pedig ugyan a vállalatok adták, de hát az is állami bevétel. Az állam ugyanis megengedi, hogy ezt a pénzt közvetlenül egyből valamilyen nemes célra adják – és mi lehetne nemesebb, mint a szombathelyi uszoda rekonstrukciója. Bár elmondhatjuk tehát, hogy Szombathely városa 700 milliót beletett az építésbe, a valóságban egy fillérje nincs benne. Egy fikarcnyi áldozatot nem kellett hoznia a szombathelyi adófizetőknek. Amit viszont üzenetként szeretnék mondani: használják egészséggel majd ezt az uszodát, mert a mienk lesz, szombathelyieké, annak ellenére, hogy minden magyar adófizető finanszírozta. Használják, ússzanak, mert egészséges, lényeg, hogy sportoljanak. Én ma reggel már jártam biciklivel Bozsokon, ami oda-vissza 50 kilométer – 57 éves korban ez nem rossz teljesítmény. (Ezt tanúsíthatjuk: reggel 8 óra előtt még a Paragvári úton láttuk Hende Csabát biciklizni – a szerk).

– A szívem egyik csücske Miskolcon van, mert hát miskolci vagyok – jelezte Miskolczi Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség igazgatója. – A másik szívem azonban idehúz, mert előjönnek a 20 évvel ezelőtti emlékek, a Fő téren, az emlékműnél megejtett randevúk. A magyar vízilabda szövetség támogatja az olyan pompás projekteket, mint az AVUS programja. A magyar vízilabdázás jövője ugyanis nem a mi irodáinkban, hanem az edzéseken, a trénerek taktikájában van. A medencében és a gyermekekben. Ez egy olyan beruházás, amit nem lehet zsebretenni, hazavinni. Ha lesz medence, akkor lesz víz, akkor lesz kapu és lesz vízilabdázás. Tudjuk, hogy a medencében úsznak, vagy csak csobbannak, vagy rehabilitálnak – és persze víziladbáznak is majd. Mert Szombathelyen volt, van és lesz vízilabda. S ki tudja, lehet, hogy az itt lévő gyermekek közül kerülnek ki a jövő válogatottjai, olimpiai bajnokai és lehet, hogy később egyikükről nevezik el az uszodát.

– Az alapkőletétel mindig pozitív dolog, mert valami utána lesz belőle fejlődünk és üzenhetünk a jövőben – tudtuk meg dr. Puskás Tivadartól, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesteréről. – Szombathelyen jó élni, Szombathelyen szeretünk élni. A Fedett Uszoda második ütemének fejlesztésének alapkőletételén vagyunk most itt – a több mint 30 éves épület modernizálásból és a sportrészleg bővítéséből áll, ez a helyi sportolókat és úszókat szolgálja. A harmadik ütem pedig családbarát wellness fejlesztést jelent, ami remélhetőleg rögtön a második ütem után, megállás nélkül folytatódik. Látván ezeket a fiatalokat, a következő generáció is ugyanúgy viszonyul Szombathely értékeihez, mint ahogy mi tettük. Örülök a fejlesztésnek és a jövő biztosítva van.

– Ha visszagondolok a kezdetekre, tizenegynéhány ezelőtt körülbelül tízen ültünk egy szombathelyi kávéházi asztalnál és papírra vetettük a gondolatainkat, hogy s mint képzeljük el a vízilabdacsapatot – fogalmazott Juhász Tibor, az AVUS elnöke. – Álmunkban nem gondoltuk, hogy egyszer majd egy uszodát kapunk!S most itt álluk és ennek az uszodának az alapkövét tesszük le. Szeretném megköszönni a városvezetésnek, a Magyar Vízilabda Szövetségnek, azoknak a támogatóknak, akik mellettünk álltak jóban-rosszban. Szeretném megköszönni Vincze Balázsnak, nem utolsósorban a gyerekeknek, akik több mint 200-an vízilabdáznak – reményeim szerint az új uszodában sokkal többen lesznek. Külön köszönet korábbi elnökünknek, Sebesi Juditnak, aki áldozatos munkájával segítette és segíti a klubot, nélküle nem tartanánk itt. És azt kell mondjam: nagyot álmodtunk és sikerült!

Juhász Tibor, dr. Hende Csaba, dr. Kohut Viktor és dr. Puskás Tivadar az alapkőletétel alkalmával egy díszoklevelet kaptak emlékül.

Ezt követően Miskolczi Balázs, dr. Kohut Viktor a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, dr. Hende Csaba, dr. Puskás Tivadar elhelyezte a kitett ajándékokat az időkapszulába. Belekerült az ünnepélyes díszoklevél, Szent Márton érem, a mai Vas Népe, a legutóbbi Szombathelyi 7nap, a jelenleg forgalomban lévő aprópénzek, egy fotó az uszodáról, egy külső fotó, az AVUS egyesületi alapszabálya, a ZÁÉV és az AVUS zászlaja.

Ezt követően dr. Puskás Tivadar és dr. Hende Csaba elhelyezte a földbe az időkapszulát – ezennel lerakták az új uszoda alapkövét.

Forrás: vaol.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek