2014 augusztus 10.

Mányoki Attila átúszta a Cugaru-csatornát

Magyar idő szerint szombatra virradóra első magyarként és a világon 13. úszóként sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát Mányoki Attila hosszútávúszónak.manyoki attila01
A szervezőknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat részeként a zalaegerszegi hosszútávúszó 37,1 kilométert tett meg 7 óra 29 perc alatt. A Honsu és Hokkaido szigete között elért eredménye a világon a második legjobbnak számít.

Mányoki Attila helyi idő szerint hajnali 4 órakor indult el a Gongen-Zaki-fokról. ‘Az első óra nyugodtan telt, de azt követően nagyon elkezdett hullámozni a tenger és a szél is jelentősen felerősödött’, de később az áramlat lassult és a szélirány is kedvezően alakult – nyilatkozta a sportoló partra érést követően.

Az ultramaratonista végig nagyon erősnek érezte magát, bár a célhoz közeledve kis időre szüneteltetnie kellet az úszást. ‘Több nagyobb cápa is egyre közelebb került, és a szervezők úgy döntöttek, meg kell állnom’ – tette hozzá.

Kis idő elteltével tiszta lett körülötte a tenger, folytathatta az útját Hokkaido felé. ‘A célterülethez közeledve a tenger egyre hidegebb lett és rengeteg medúza jelent meg, amelyektől néhány kellemetlen csípést szereztem’ – mondta el a sportoló.

A Cugaru-csatornát a zalaegerszegi sportemberrel együtt eddig mindössze 13 úszta át. Mányoki Attila első magyarként, az eddigi második legjobb eredménnyel teljesítette a természeti körülmények miatt a világon az egyik legnehezebbnek számító távot.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.