2015 május 12.

Lukács Gergely: Új alapokra kell helyezni a pécsi vízilabdázást

Várhatóan teljesen megújul a pécsi vízilabdaélet, attól teljesen függetlenül, hogy jövőre az Ob I-ben vagy a másodosztályban fog játszani az együttes. Lukács Gergely nemcsak egy új csapat mentén gondolkozik, hanem egy korszerűbb menedzsment és marketing háttér megteremtésén is, erről is kérdeztük a Pécs vezetőedzőjét.

lukacs gergely02

Lukács Gergely mindig csak előre tekint, most sincs ez máshogy (Fotó: vizipolo.hu)

 

Még nem tudni vajon kiesik-e a Pécs, hiszen mint korábban megírtuk több forgatókönyv is van a jövő évi létszámot illetően a szövetség asztalán. A mecsekaljai gárda azonban a következő szezonra már megkezdte az építkezést, és új alapokra helyezik a vízilabda életet a városban.

– Kezdjük a mostani szezonnal, bár még frissek az élmények sikerült már kielemezni az idényt?

Lukács Gergely: Három hónapja vállaltam el azt a feladatot, hogy segítek benntartani az OB I-ben a csapatot, ezt nem sikerült teljesítenem. Abszolút kudarcként élem meg ezt a szereplést. Hogy ennek melyek voltak az okai, azt a szerdai mérkőzés óta keresem. A legfontosabb oka az volt szerintem, hogy nem volt kellően rutinos a csapat, hogy egy ilyen kiélezett szituációban, és egy ilyen nagy tétet, terhet el tudjon viselni. Elsősorban a rutint, azt nem is életkorban, hanem játékhelyzetekben értem. Nem nagyon voltak még ennyire éles helyzetben a játékosok, nem vívtak még ilyen győzelem vagy halál meccseket. Ez nagyon sokszor látszott, és végigkísérte a szezonunkat. Jó pár olyan mérkőzés volt az egész szezonban, amikor ott volt a csapat a végjátékban, de valahogy az i-re a pontot nem sikerült feltenni ez volt a rájátszásban is. Czigány Károlyról lehetett tudni, hogy el fog igazolni innen, de Kistamás Zsoltnak a távozása, valamit Barát Ferencnek a műtéte nem volt betervezve. Ezek azért nagyban befolyásolták a teljesítményünket, hiszen három rutinos játékosról beszélünk. Ezen felül Jonas Crivella, aki azért érkezett ide, hogy Czigány Károlyt pótolja nem tudtuk beépíteni a csapatban, hiszen a brazil válogatottban is helyt kellett neki állni. Két hétig itt volt Pécsen, aztán három hétre elment, aztán megint visszajött. Ezek ilyen apró kicsi dolgok, de amikor az ember összeadja, akkor azért ez kihozza a végén a rossz eredményt. Természetesen az én felelősségem is számottevő, hiszen én voltam az, aki ezt a csapatot felkészítette, irányította, úgyhogy nem bújok ki a felelősség terhe alól.

Mi lesz ezután? Hétfőn volt egy sajtótájékoztató, ami a csapat jövőjéről szólt…

L. G.: Dr. Őri Péter alpolgármester úr bejelentette, hogy a város továbbra is kiemelten kezeli a pécsi vízilabda életet. Minden támogatást megadnak a csapatnak, hogy ha másodosztályra kerül a sor, akkor visszakerüljön az Ob I-be. A városnak mind az erkölcsi, mind pedig az anyagi támogatását élvezzük, ami nagyon jó dolog. Ezzel együtt új csapatot szeretnénk mindenképp építeni. Az elmúlt év tanulságait le kell vonni. Azokat a dolgokat, amik a sikerességhez vezettek meg kell tartani, azokat, amik hibák voltak ki kell javítani.

lukacs gergely pecs01

 

Itt mire gondolsz pontosan?

L. G.: Ha bennmaradunk, ha kiesünk, akkor is le kell rakni egy új csapatnak az alapjait. Mondom még egyszer meg kell újulnunk. Erősebb menedzsmenti, marketingháttérre van szükség. Újabb támogatókat felkutatni, még jobban be kell kapcsolódni a pécsi városi életbe a vízilabdacsapatnak. A vízi sportos osztályokat még inkább integrálni a szakosztály működésébe. Mint annak idején Ambrus Tamás idejében működött az élet itt. Ugye én, mint játékos megtapasztaltam, akkor nagyon pezsgett a pécsi vízilabdaélet, ezt szeretnénk újra feltámasztani.

Az új igazolásokról mit lehet tudni?

L. G.: Egyelőre De Blasio elnök úr annyit kért, hogy ne mondjunk neveket. A háttérben megkezdődtek a tárgyalások, körülbelül olyan 70 százalékos az új csapat állapota. Lesz egy új sajtótájékoztató pár héten belül és akkor be fogjuk mutatni azokat a játékosokat, akikkel megállapodtunk. Egy kieső csapatnál muszáj vért frissíteni, úgyhogy lesz játékosmozgás.

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek