2015 augusztus 28.

Lochte új technikája miatt szigorít a FINA

Ryan Lochte új, víz alatti technikája miatt szigorít a szabályain a FINA. A Nemzetközi Úszó Szövetség a jövőben nem járul hozzá a Lochte által képviselt úszásmódhoz az egyéni vegyes számokban, így az olyan szabálysértésnek fog minősülni, ami kizárást is vonhat maga után.

Lochte nyerte meg a legutóbbi, kazanyi világbajnokságon a 200 méter vegyest, nem kis részben köszönhetően az új, vízalatti gyorsúszó technikájának.

LOCHTE-Ryan-LOCHTE-Ryan-LOCHTE-USA-TBX_4254-Fotó: Tim Binning/TheSwimPictures.com

Azon az ominózus versenyen Lochte az utolsó 50 méterre fordulva, miután elrúgta magát a faltól, körülbelül még 10 méteren keresztül lábtempózott a víz alatt. Ezzel sokak szerint jogtalan előnyt szerzett, hiszen így csak a fennmaradó 40 métert kellett leúsznia gyorsban.  Többen úgy vélték, hogy ezzel megsértette a FINA szabályait, bár Lochte-t még soha nem zárták ki emiatt a technika miatt.

lochte

A FINA megváltoztatja a szabályait annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen  ilyen jogtalan előnyhöz jutni a falról elrugaszkodva az egyéni vegyes számokban. Nem úgy tűnik, mintha arra törekednének, hogy az amerikai úszót visszamenőlegesen kizárják, sokkal inkább arra, hogy a jövőben több ilyen közvéleményt megosztó esetre ne legyen példa. A bejelentést követően semmilyen videó felvétel nem utalt arra, hogy a szingapúri junior világbajnokságon bárki is használta volna a “Lochte-fordulót”. Oroszországban Ryan volt az egyetlen versenyző, aki használta ezt a technikát, amely edzőjének, David Marshnak volt köszönhető. A páros még az Egyesült Államokban fejlesztette tökélyre ezt a stílust, pár héttel a kazanyi világbajnokság előtt.

Az alábbi felvételen jól látszik, hogy Lochte az utlsó 50 méterre fordulva még nagyban lábtempózik a víz alatt, miközben a két mellette lévő pályán már gyorsúszik a holland Verschuren és a brazil Oliveira.

Ryan_Lochte_2291778b

A videó a képre kattintva elérhető, a nagy port kavaró eset 1 perc 29 másodpercnél látható.

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek