2014 november 27.

Kutatási központok szerte a világon

A sportolásnak rengeteg egészségre hasznos hatása van, de profi szinten már nagy a sérülések és betegségek kockázata is. A NOB emiatt rengeteg kutatást támogat a sérülések csökkentése, illetve a versenyzők egészségének megőrzése érdekében. Kilenc kutatási központ létesült világszerte, hogy hatékony segítséget nyújtson az élsportolók számára.

IOC_MedicalConference_stephane_danna

NOB – II. Egészségügyi Konferencia

A következő négy évben a központok elsődlegesfeladata a sporttal kapcsolatos sérülések és megbetegedések megelőzése,valamint a kezelési módszerek kutatása, fejlesztése és hatékony alkalmazása lesz. Ezen kívül az olimpiai játékok alatt megfigyeléseket végeznek és információkat gyűjtenek a sportolók problémáiról, hogy meg tudják állapítani, hogy a megelőző tevékenységek mennyire voltak hatékonyak. A NOB természetesen anyagi támogatást is nyújt a tudósokból és klinikusokból álló kutatócsoportok számára, melyek a világ különböző pontjain jöttek létre. (Ausztrália, Kanada, Dánia, Dél-Korea, Hollandia, Norvégia, Katar, Dél-Afrika, Anglia)

A NOB Egészségügyi Bizottségénak elnöke, Dr Uğur Erdener kijelentette: “Nagyon örülünk, hogy létrejöhettek ezek a központok, melyek a világ mind a négy sarkában segítik a küldetésünket.Már régen bebizonyosodott az olyan intézmények szükségessége, melyek élen járnak a sporttal kapcsolatos kutatásokban. Közös célunk, hogy megfelelő erőforrásokat biztosítsunk a sportolók jóléte érdekében, hogy a versenyzők a legjobb teljesítményt nyújthassák minimális kockázatot vállalva az egészségükre nézve.”

A NOB munkatársa, Lars Engebretsen azt is hozzátette: “Míg a sportolók korábban átlagosan 25 éves korukig versenyeztek, ma már egyre gyakoribb, hogy valaki akár 40-45 éves koráig is aktív marad. A sérülések mindig fontos kérdéseket vetnek fel egy sportoló pályafutása során, ezért a megelőzés és a szakszerű kezelés mindennél fontosabbá vált.”

 

Fotó: Stephane Danna

V. A.

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek