2014 december 30.

Kiss László Egérkét köszönti elsőként

Két évtizedes hagyományt ápolva idén is egykori első számú tanítványának, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának kíván majd elsőként boldog újesztendőt Kiss László, az úszó válogatott szövetségi kapitánya, aki december 14-én ünnepelte a 74. születésnapját.

laci bá

Kiss László: Az első BUÉK Egerszegi Krisztináé (Fotó: Telekom Sporthír Szolgálat)

“Szokásom szerint mindig „Egér” az első, akit szilveszter előtt felhívok, lehetőleg még egy olyan viszonylag csendes napon, amikor biztosan el lehet érni, és nyugodtan beszélni. Így volt ez már akkor is, amikor még csak fiatal házas volt, de később is, ahogy a három gyermeke szép sorjában a világra jött. Öröm a számomra, hogy minden volt versenyzőmmel ugyanígy kapcsolatban maradtam, hol ők keresnek, hol pedig jómagam érdeklődöm az életük alakulásáról” – árulta el Kiss László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A szövetségi kapitány azt is elmesélte, hogy  szerdán este a százhalombattai Szekeres József rendezvényközpontban készül búcsúztatni a magyar úszósport kiemelkedően sikeres 2014-es esztendejét. A finom vacsorát követően elfogyaszt majd néhány pohár rozét is, ám a vigadozás számára aligha fog hajnalig tartani.

“Korán nyugovóra térő, és még korábban ébredő ember vagyok, este 9 fele többnyire már ágyban vagyok, de az is igaz, hogy hajnali 4-kor már a reggelimet fogyasztom. Nem vagyok már egy mai gyerek, a heti kétszeri másfél órás reggeli lábtenisz parti viszont továbbra is a mindennapjaim fontos része. Ha az időm engedi, egyszer-egyszer a Gellért-fürdőbe és a százhalombattai uszodába is ellátogatok, nem úszni, csak egy jót szaunázni” – folytatta a „Mester”, aki idén november óta Százhalombatta új társadalmi alpolgármestere.

Kiss Lászlóra kivételesen nehéz esztendők várnak, csak úgy, mint a versenyzőkre és az edzőikre is. “Hatalmas feladat vár a legjobbjainkra – óriási lehetőségekkel. Elsőrangú meleg égövi és magaslati edzőtáborokban kezdődik, illetve folytatódik a felkészülés, kisebb-nagyobb csoportok számára nem csak itthon, hanem Floridában, Arizonában, Sierra Nevadán, de Gyárfás Tamás elnökünknek köszönhetően még a „kicsiknek” is jut egy-egy hollandiai illetve dubai gyakorlatozás. Ami a lehetőségeket illeti, nagyot változott a világ az elmúlt 15-20 év alatt, bár az is igaz, hogy versenyzőként, illetve fiatalabb edzőként 17-szer jártam meg Kubát, és majdnem ugyanennyi alkalommal Ausztráliát.”

A 2015-ös esztendő csúcseseménye az úszásban a kazanyi nagy medencés világbajnokság, egyben olimpiai kvalifikációs verseny, amely Hosszú Katinka és Gyurta Dániel számára is mérföldköves állomásnak számít a Rio felé vezető – egyre rövidülő – úton.

“Felnőttekre és a fiatalabbakra garmadával várnak a versenyek. Az úszás egészéves versenysporttá alakult át, és ez a felkészülést is alaposan megváltoztatta. A sokasodó feladatok megoldásához erőt és bíztatást adhatnak a búcsúzó esztendő felejthetetlen sikerei, hogy csak néhányat említsek, az ifjúsági olimpián, a berlini Európa-bajnokságon, a Világkupán és a rövid pályás világbajnokságon kiérdemelt győzelmeink és érmet érő helyezéseink. Ezek összessége aranyoldalakként kerülhet a magyar úszósport krónikáskönyvébe.”

 

V. A.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek