2014 november 26.

Kiss László a fiatalok helyzetéről, Doháról és a Rio-i olimpiáról

kiss laszlo rs

Kiss László a Reggeli Startban

Kiss László szövetségi kapitány a Digi Sport Reggeli Start című műsorában számolt be az utóbbi évek változásairól, melyek egyértelművé tették a fiatalítás szükségességét. A közeljövőben Magyarország számos világversenyt rendez, ami ugyancsak indokolttá teszi a fiatal tehetségek felkarolását.

“Úgy érzem, hogy egyre szélesebb lesz a magyar úszósport, arról nem is beszélve, hogy jönnek a hazai rendezésű világversenyek, tehát minden vonatkozásban arra kell törekednünk, hogy fiatalítsunk. Jó irányba haladunk, hiszen ma már 6500-7000 úszóval rendelkezünk. Ez egy sportág, ahol óriási a verseny, és csak úgy maradhatunk talpon, ha szélesedik a merítési lehetőség. A Magyar Úszószövetség elnöke Gyárfás Tamás ebben maximálisan partner, és én úgy gondolom, hogy az általa nyújtott segítséggel mindenképpen élnünk kell.”

Feltörekvő tehetségek

“Edzői pályafutásom egyik legnagyobb sikere volt, hogy Egerszegi Krisztina 14 éves korában olimpiai bajnok lett. Ez mindig is egy rendkívül emlékezetes pillanat marad a számomra. Gyurinovics Fanni és Késely Ajna most 13 évesek. Nagyon bízom abban, hogy a Rio-i olimpiára már kvalifikálják magukat, és akár egyéniben, akár váltó számokban bevethetőek lesznek. Fontosnak tartom, hogy ezeket a fiatalokat minél előbb átessenek a tűzkeresztségen, méghozzá úgy, hogy semmiféle elvárást sem támasztunk feléjük. Most az a dolguk, hogy tanuljanak, figyeljék meg a világklasszisok bemelegítését, az úszás előtti szárazföldi gimnasztikát, magát a versenyt és persze a levezetést.”

Esélylatolgatás, avagy Katinkának meg sem kottyan 10 versenyszám

“Ha abból indulunk ki, hogy a világbajnokság 5 napos, akkor egyértelműen látszik, hogy ez egy sokkal könnyebb program lesz számára, mint a százhalombattai országos bajnokság, ahol végigúszta a teljes kínálatot. Talán még a világkupa sorozatnál is pihentetőbb lesz, ezért nagyon bízom benne, hogy az ott elért eredményeit is túlszárnyalja. Maximálisan jó teljesítmény várható el tól is, ők ketten akár még világcsúcsot is úszhatnak. Kíváncsian várom Dani 100 méteres mellúszását, reményeim szerint a 200 mell ugye adott. Mindenki a fő számaiban indul, ezért bárki elcsíphet egy dobogós helyezést. Kapás Bogit például mindenképp az élmezőnyben szeretném látni.”

A rövid pályás vb  egy fontos állomás Rio előtt

“A Nemzetközi Úszó Szövetség és az Európai Úszó Szövetség minden erejével azon dolgozik, hogy az úszás ne egy idény jellegű sportág legyen. Szerencsére egész évben vannak nagyon komoly versenyek, szeretnénk, ha ez a továbbiakban is így maradna. Szakmai szempontból nagy szívfájdalmam a Rio-i olimpia úszóprogramja, ahol este 10-től rendezik majd a finálékat. Teljes mértékben a pénz dominál, és nem az, hogy a sportolók szempontjából mi lenne a jó. Tegyük fel, hogy a program elkezdődik 10-kor, és véget ér fél 1-kor. Na de akit még doppingvizsgálatra is elvisznek, az jó esetben is csak hajnali 2 után kerül ágyba. Hiába, egy teljesen más bioritmusra kell ráállnunk. A tudomány azt mondja, hogy egy inger beépülése 3 hónap, tehát legalább ennyivel korábban meg kell kezdenünk az ilyen jellegű felkészülést.”

 

V. A.

 

Kapcsolódó cikkek