2019 július 31.

Kemény: Katasztrófa jöhet a sportágban

Mint ismeretes, az olimpián csak 11 játékos szerepelhet egy csapatban a mostani 13 helyett. Ha a szövetségi kapitányok két kapussal neveznek kilenc mezőnyjátékossal szerepelhet egy csapat, tehát az eredményt is jelentősen befolyásolhatja.

A szabály úgy fogalmaz pontosan, hogy a 11 játékos mellett még ketten ott lehetnek Tokióban, de nem lakhatnak az olimpiai faluban.

Kemény Dénestől, a FINA edzőbizottságának alelnökétől megtudtuk, hogy a szervezet folyamatosan tárgyalt a koreai Kvangdzsuban a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a cserék lakhassanak a faluban lehessen kapust cserélni.

A NOB azonban kevés rugalmasságot mutatott eddig. Pedig a FINA-nak van ereje, mert jelenleg 47 aranyat osztanak szét a vizes sportágakban, míg a nagy rivális atlétikában eggyel kevesebbet.

A helyzet úgy állt elő, hogy azt szerették volna elérni, a nőknél ne csak nyolc, hanem tíz csapat lehessen. Erre a NOB rábólintott, ennek az volt az ára, hogy 11 fős csapatok lettek.

Vagyis a vízilabda 22 játékos helyet összességében elveszített. Ha tizenkettőre vitték volna le a csapatok létszámát, akkor mindössze két hely veszett volna el. Ami 10 ezres sportolói létszámnál egyáltalán nem szembetűnő.

Kemény elmondta, hogy a játék felgyorsítása egyértelműen kedvező előrelépést hozott, a bírói felfogás megváltoztatása valamint, hogy több kiállítást ítélnek, és a létszám lecsökkentése, azonban összességében katasztrófát okozhat. Ezért vannak most tárgyalások.

(ATV-vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek