2015 szeptember 02.

Katie Ledecky hamarosan Katinka babérjaira törhet

Az amerikai versenyző nem tartja kizártnak, hogy a riói olimpián 100 méter gyorson és 400 méter vegyesen is elinduljon. Kazany ötszörös világbajnoka a legutóbbi vébén három világcsúcsot is felállított, így méltó kihívója lehet a 400 vegyes egyeduralkodójának, Hosszú Katinkának.

18 évesen már elképesztő eredményeket tudhat a magáénak Katie Ledecky, az amerikai úszónő a 2012-es olimpián megnyerte a 800 méteres versenyt, egy évvel később a barcelonai világbajnokságon négy aranyat nyert, ehhez az idei kazanyi vébén még ötöt tudott hozzá tenni. 800 és 1500 méteren világrekorddal nyert, de 200 és 400 méter gyorson, illetve a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként sem talált legyőzőre.

United States' Katie Ledecky holds up her gold medal after winning the women's 800-meter freestyle swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Friday, Aug. 3, 2012. (AP Photo/Lee Jin-man)

Fotó: AP Photo/Lee Jin-man

A riói ötkarikás játékokra készülő Ledecky azonban nem éri be ennyivel, tervei szerint elindulna a 100 méter gyors és a 400 vegyes június végén kezdődő olimpiai válogatóján, Nebraskában.

“Még nem találtuk ki pontosan a menetrendet, de Bruce Gemmell edzőmmel úgy gondoltuk, hogy valószínűleg 100 gyorson is úszni fogok.Majd meglátjuk, hogy megy. De a 400 vegyesen is gondolkodom, hiszen az első napon lesz, amikor még semmilyen más számom nincsen” – nyilatkozta az úszóklasszis a swimvortex.com-nak

Kérdés, hogy egy év alatt képes lehet-e tíz másodperces javulásra, hiszen jelenlegi legjobb ideje 4 perc 41,70 másodperc, Hosszú Katinka pedig 4 perc 30,39-cel győzött az augusztusi, kazanyi vébén. Honfitársa, a szintén amerikai Maya DiRado 4 perc 31,71-es eredménnyel vb-második lett egy hónapja, és ott lesz még a mezőnyben minden bizonnyal London ezüstérmese, Elizabeth Beisel is.

Az amerikai úszóválogatott kapitánya, Frank Busch ugyanakkor nagyon bizakodó: Szeretném, ha Katie 400 vegyesen, esetleg 200 pillangón is indulna, mert valószínűleg ezeken a távokon is nagyon jó lenne”– nyilatkozta a New York Timesnak.

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek