2016 május 04.

Junior úszó Eb – Gyurta Dániel lesz a kontinensviadal arca

Negyvenhárom országból csaknem 800-an vesznek majd részt július 6. és 10. között Hódmezővásárhelyen a junior úszó Európa-bajnokságon, amelynek arca az olimpiai és világbajnok Gyurta Dániel lesz.Gyurta Dániel

Sajtótájékoztatón mutatták be azt a reklámfilmet, amelynek a főszereplője a Rióban 200 méter mellen címvédésére készülő klasszis, aki éppen szerdán ünnepli 27. születésnapját.

Az eseményen Almási István polgármester elmondta, a kontinensviadal hetében a résztvevők ellepik majd a vásárhelyi és a környékbeli települések, így Szeged, Makó és Algyő szállodáit is. Örömmel jelentette be, hogy elkészült az uszoda bővítésének újabb üteme, a fedett 33-as medence, valamint az új konditerem, amelybe hamarosan megérkeznek az úszásspecifikus erősítőgépek.

Hargitay András szövetségi kapitány jelezte, teljes mértékben ki fogják használni a hazai környezet adta lehetőségeket, azaz az összes számban a maximális négy indulóval kalkulálnak. “Nagy munka kezdődött meg az elmúlt években Budapesten és a vidéki műhelyekben is, és ennek látni fogjuk az eredményét” – tette hozzá.
Az új utánpótlás-kapitány, Petrov Iván először megköszönte a vásárhelyieknek, hogy impozáns körülményeket biztosítanak az Eb résztvevőinek – a tízpályás versenymedence mellett két melegítőmedence is várja a mezőnyt -, majd arról beszélt, óriási lehetőség előtt állnak a magyar fiatalok, hiszen családjuk, barátaik előtt versenyezhetnek.
Az esélyekről nem beszélt, mondván: “korosztályos sportolóknál nem szerencsés jóslatokba bocsátkozni, hiszen hónapok alatt is ugrásszerű fejlődést produkálhat bárki”, de az biztos, hogy a kormány támogatási rendszerének köszönhető kitűnő feltételek megmutatkoznak majd az eredményességben.
Gyurta Dániel elmondta, Hódmezővásárhelyre mindig hazajön, hiszen 2003 óta az összes hazai edzőtáborozását itt tartja, évente két-három hónapot is eltölt a városban. “Egy pillanatig sem gondolkodtam azon, hogy vállaljam-e ezt a felkérést, függetlenül attól, hogy négy héttel az olimpia előtt lesz az utánpótlás Európa-bajnokság. Annyi mindent kaptam a várostól, hogy most ez egy alkalom, amikor valamit végre visszaadhatok” – jelentette ki a Rióban címvédésre készülő mellúszó, aki egyébként előbb lett olimpiai ezüstérmes (2004), mint junior Európa-bajnok (2007).

Az elmúlt évtizedek rigorózus korhatár-besorolását éppen a Gyárfás Tamás vezette magyar szövetség indítványára változtatta meg a LEN, és a vásárhelyi lesz az első kontinensbajnokság, ahol már négy korosztály vetélkedhet az érmekért (a fiúknál a 15, 16, 17 és 18, a lányoknál a 14, 15, 16, és 17 évesek).

A júliusi viadalon a helyi tehetségek közül is többeknek szurkolhatnak majd a nézők; két ifjú kiválóság, Miksi Richárd és Süli Ákos meg is jelent a sajtótájékoztatón, és elmondta, mindent megtesznek azért, hogy valóra váltsák álmaikat. Mivel mindketten mellúszók, nem csoda, hogy Gyurta Dániel megemlítette, nekik külön is fog szurkolni az Eb-n.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek