2015 január 16.

Joseph Kayes ausztrál nemzeti színekben

Az A-Híd OSC új-zélandi centere, Joseph Kayes ausztrál állampolgárságot kap, így tagja lehet az ausztrál válogatottnak, s akár az olimpián is játszhat ellenünk.

kayes

Joseph Kayes az ausztráliai Bondi Beachen (Fotó: MTI)

Bár évekkel korábban egy interjúban elmondta, egyszer szívesen játszana a magyar válogatottban, az élet végül másként alakult. A bajnokságban második helyen álló, friss kupaezüstérmes A-Híd OSC új-zélandi születésű centere, Joseph Kayes megkapja az ausztrál állampolgárságot, ezt követően a kontinensnyi ország legjobbjai között száll vízbe. Elvisz Fatovics, az ausztrál nemzeti csapat kapitánya már 2014 nyarán többször elvitte magával a válogatott különböző megmérettetéseire, természetesen nem hivatalosan. Az biztos, hogy az ausztrál csapat így sokat erősödött, pedig korábban sem volt gyenge. Tavaly a világkupában 8-8-as döntetlent játszott a magyar együttes az ausztrálokkal (a világliga szuperdöntőjében győztünk), 2013-ban, a világbajnokságon szintén nem bírt egymással a két gárda. A OSC centere az ünnepek alatt bejárta a fél világot, hiszen a karácsonyt Új-Zélandot töltötte szerettei körében, így először erről kérdeztük.

– Hogy telt a vakációja Új-Zélandon?

– Köszönöm, remek volt – válaszolta a vizipolo.hu érdeklődésére Joseph Kayes. – A szokásos: sok időt töltöttem a vízparton, a családommal, élveztem a napfényt, a hegyeket. Tudja, a barátnőm Új-Zélandon él, nem sűrűn láthatjuk egymást, így most igyekeztünk maradéktalanul kihasználni az időt.

– Nem lehet egyszerű, ha egy fél világ választja el az embert a szerelmétől.

– Igen, de a munkája oda köti, ez van, megoldjuk.

– Tavaly nyáron az ausztrálokkal készült.

– Igen, nemsokára kézhez veszem az ausztrál útlevelemet, és utána ausztrál színekben vízilabdázom tovább.

– Ez mikorra várható?

– Február végén kaphatom meg az állampolgárságot igazoló iratokat.

– Véleménye szerint milyen erős az ausztrál vízilabda?

– Az elmúlt években sok minden változott arrafelé, mióta Elvisz Fatovics lett a kapitány (a horvát mester korábban többek között a Jug Dubrovnik trénere volt – a szerk.). Látom a haladást, jó irányba megyünk.

– Szóba került esetleg a magyar állampolgárság és a későbbiekben a magyar válogatottság?

– Az az igazság, hogy az ismerőseim ott élnek, a kapcsolatrendszerem mind-mind jóval inkább köt Ausztráliához.

– Mikor mutatkozhat be új hazája legjobbjai között?

– Január végén egy tornán ismét vízbe szállok az ausztrál válogatottal, de még mindig nem hivatalosan. Az első hivatalos találkozóm egy kvalifikációs mérkőzés lehet, márciusban.

josephkayes-590x885vagott

(Fotó: OSC/Balogh Máté)

Joseph Kayes

Születési idő: 1991. január 3.

Születési hely: Auckland (Új-Zéland)

Klubjai: Tauranga (2002-2007, ausztrál), Fremantle Mariners (2007-2009, ausztrál), Szeged (2009-2013), Fremantle Mariners (2013-2014), A-Híd OSC (2014-)

Gy. Zs.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek