2015 december 21.

Japán harminckét év után lesz ott az olimpián

A nőknél kettőre, a férfiaknál hatra bővül azoknak a csapatoknak a száma, melyek ott lesznek az olimpián.

japankvali2016

A hétvégén nagy eseménynek adott otthont Foshan. Az olimpiai kvalifikációs torna véghajráját rendezték meg a kínai városban. A nőknél Kína szerezte meg a jogot, hogy ott legyen a nyáron Rióban, így a rendező Brazília mellett kettőre bővült a kintlevő csapatok száma. A magyar válogatott még nincs ott a tornán. Ehhez vagy az Eb-t kell megnyerni vagy tavasszal a hollandiai selejtezőtornán kell az első négyben végeznie a csapatnak.

A férfiaknál két nem is olyan régi ismerősünk, Takei Koji és Yusuke Shimizu is ott volt a Japán válogatottban, mely csapat az olimpiai repülőjegyért Kínát verte az ázsiai selejtező döntőjében.

Ezzel az is eldőlt, hogy harminckét év távollét után, ismét üdvözölhetjük a válogatottat az olimpián. Ez lesz a nyolcadik ötkarikás részvétele a japánoknak. A legjobb eredményük egy negyedik hely volt 1932-ben, míg 1936-ban, 1960-ban, 1964-ben az első kör után búcsúztak. 1972-ben a 12., 1972-ben a 15. valamint 1984-ben a 11. helyen végeztek. Japánnal hatra bővült a névsor, amely csapatok már biztosan ott vannak Rióban. Szerbia, Horvátország, Görögország, Brazília, USA már nézegetheti a szállást Brazíliában.

A Benedek-csapat még nincs kint Rióban. Ehhez vagy a január Eb-n az első helyen kell végezni vagy a már kvalifikált országok (Szerbia, Horvátország, Görögország) mögött kell vegeznie a csapatnak. Ha ez nem jönne össze a firenzei selejtezőn kellene az első négyben lennie a válogatottnak.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek