2015 február 05.

Ismét Hosszú Katinka Európa legjobbja

Akárcsak 2013-ban, 2014-ben is Hosszú Katinkát választották meg az év legjobbjának Európában, azaz a női úszók között övé lett a LEN Award.

hosszukatinka01eremkollekcio

Ismét HOsszú Katinka az év legjobbja a LEN-nél! (Fotó: MTI)

A kontinentális szövetségnél (LEN) nagy fölénnyel végzett az élen az elmúlt évi Eb-n hat, a rövidpályás vb-n nyolc érmet nyert világklasszis úszó.
A LEN csütörtökön tette közé a szavazás végeredményét, amely valamennyi tagország szövetségének, illetve a különféle LEN-bizottságok tagjainak voksai alapján alakult ki.
Ezzel a díjjal teljessé vált a világ- és Európa-bajnoknő tavalyi eredményeit honoráló elismerések gyűjteménye: a nemzetközi szövetségnél, a FINA-nál is elsőként végzett a hasonló szavazáson, ő lett a dohai rövidpályás vb női legjobbja, Magyarországon pedig az Év női sportolója, továbbá a Figyelő magazinnál az Év embere.
Hosszú a 2014-es Eb- és vb-medálok mellett a rövidpályás világkupa-sorozatban egymás után harmadszor nyerte meg az összetett versenyt 68 érmet, közte 51 aranyat szerezve, a 25 méteres medencében rendezett decemberi dohai világbajnokságon pedig történelmet írt azzal, hogy nyolc egyéni számban is felléphetett a dobogóra, négyszer annak legmagasabb fokára. Összesen kilencszer döntött világrekordot, ötször a vk-sorozatban, négyszer a katari vb-n.
A férfiaknál a 200 méteres mellúszás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, a távon tavaly Dohában aranyérmes Gyurta Dániel is kapott szavazatot, s a teljes sorrendben hatodik lett.

A végeredmény a MÚSZ tájékoztatása szerint:
nők:
1. Hosszú Katinka 57,7 százalék
2. Mireia Belmonte (spanyol) 25,0
3. Sarah Sjöström (svéd)    12,5
férfiak:
1. Florent Manaudou (francia)    69,8 százalék
2. Gregorio Paltrinieri (olasz)    9,5
3. Marco Koch (német) 6,3
…6. Gyurta Dániel 1,6Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek