2016 október 18.

Idegenlégiósok a férfi Ob I-ben – Nevek, számok, érdekességek

Hány idegenlégiós játszik a férfi Ob I-ben? Melyik csapatokban játszanak legtöbben? Változott-e a helyzet tavaly óta? Körbejártuk az “idegenlégiós kérdéskört” a bajnokságban!

andrijaprlainovicsszolnok

Andrija Prlainovics az öt külföldi közül az egyik a Szolnokban (Fotó: Szolnok/facebook)

Az előző idényben harmincnégy idegenlégióst számoltunk a férfi Ob I-ben. A mostani idényre ez a szám, se nem emelkedett, se nem csökkent.

A Szolnok öt külföldi játékost is foglalkoztat, második az Eger néggyel (1. ábra). A hármas szám nyerőnek tűnik, hiszen hat csapatban is ennyi, azaz 18 légiós játszik. Három csapat azonban – Szeged, Pécs, Vasas – letudta két-két-két játékossal ezt a kérdést. A Honvéd pedig a mezőny végén található, egy játékossal. Négy csapat azonban magyar játékosokra támaszkodik. A KSI, a BVSC és az UVSE nem meglepő. A Kaposvár a tavalyi három légiós után már egyet sem szerepeltet.

legiosok20162017

Harmincnégy légiós szerepel az Ob I-ben (1. ábra, vizipolo.hu)

A tavalyi szezonban tizenkilenc szerb játékos játszott nálunk, most tizennyolc. Érdekesség, hogy a nyári olimpiai bajnok válogatottból heten is az Ob I-et erősítik. A tavalyi idényhez képest színesedett a paletta, hiszen már tizenegy ország játékosai tempóznak a bajnokságunkban. A grúz, bosnyák, brazil, kanadai játékosok “eltűntek”, azonban francia, holland, amerikai, japán és olasz játékosokat is láthatunk hétről-hétre. Figyelemreméltó, hogy az előző idényektől eltérően három holland és három szlovák játékos is játszik az Ob I-ben.

legiosoknemzetek20162017

A szerb játékos túlsúlyban vannak a bajnokságban (2. ábra, vizipolo.hu)

Mint ismeretes a következő szezontól két külföldi játékos játszhat egy klubcsapatban, ezt a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kemény Dénes jelentette be idén januárban az M4 Sport-on. “A csapatok érdekében eldöntötte az elnökség, hogy a következő év szeptemberétől csak két külföldi lehet a magyar klubcsapatokban, addig a szerződéseket meg lehet változtatni vagy kifutnak, és csak az a honosított vagy kettős állampolgár játszhat magyarként, aki nem játszik a másik nemzet válogatottjában. Nekünk az a dolgunk, mint elnök és elnökség, hogy ilyen dolgot észrevegyünk, ezzel különösebben nem foglalkozott senki” – fejezte be a Kemény. Minden bizonnyal a döntés hatására jövőre kicsit vissza fog szorulni a légiósok száma a bajnokságban.

Légiósok a magyar bajnokságban:

Szolnok: (5) Zsivko Gocics (szerb), Milan Alekszics (szerb), Andrija Prlainovics (szerb), Aaron Younger (ausztrál), Ugo Crousillat (francia).

Eger: (4) Milos Csuk (szerb), Branislav Mitrovics (szerb), Uros Csucskovics (montenegrói), Boros Vapenski (szerb).

Szentes: (3) Lars Reuten (holland) Van Mil Sebastian (holland), Marko Trkulja (horvát).

FTC: (3) Marko Avramovics (szerb), Stefan Mitrovics (szerb), Marko Csuk (szerb).

OSC: (3) Slobodan Nikics (szerb), Drasko Brguljan (montenegrói), Lukas Seman (szlovák)

Miskolc: (3) Alex Bowen (amerikai), Milos Milicsics (szerb),  Szasa Misics (montenegrói).

Tatabánya: (3) Boris Popovics (szerb), Serdjan Vuksanovics (szerb), Martin Kolarik (szlovák).

Debrecen: (3) Sergi Mora (spanyol), Lukas Durik (szlovák), Tomasso Busilacchi (olasz).

Szeged: (2) Ivan Basara (szerb), Milos Vukicsevics (szerb).

Pécs: (2)  Drasko Gogov (szerb), Zlatko Rakonjac (szerb).

Vasas: (2) Aleksandar Njegovan (szerb), Jesse Koopman (holland).

Honvéd: (1) Yusuke Shimizu (japán)

Kaposvár: (-)

KSI: (-)

UVSE: (-)

BVSC: (-)

megjegyzés: Opacak Tonit és Duvnjak Starcsevics Bornát nem számoltuk a légiósok közé, mint ahogy Polovic Krisztiánt sem.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek