2015 augusztus 07.

Hogyan lesz olimpiai kvótánk? Így jutunk ki Rióba!

Megnéztük, miként lehet ott a következő nyári olimpiai játékokon a 9-szeres aranyérmes férfi, illetve a női válogatott.

2667744 29.07.2015 Игроки сборной Венгрии перед началом матча первого предварительного раунда по водному поло среди мужчин между сборными ЮАР и Венгрии на XVI чемпионате мира по водным видам спорта в Казани. Максим Богодвид/РИА Новости

Egy év múlva rendezik meg a brazíliai Rió de Janeiróban a 21. Nyári Olimpiai Játékokat. Vízilabdában, a férfiaknál 12 ország lehet ott az ötkarikás játékokon. A világbajnokságról két ország szerez kvótát. Mivel a fináléba került szerbek ezt korábban begyűjtötték, erre a két helyre a másik finalista, vagyis Horvátország illetve a görög – olasz bronzcsata győztese jogosult. Emellett a Pánamerikai játékok-első Egyesült Államok, a rendező jogán a brazilok már biztonságban érezhetik magukat. Összeszámolva látjuk, hogy öt hely máris elkelt, hármat pedig az afrikai, óceániai és ázsiai legjobbnak tartanak fent. A maradék négy helyért megy a csata.

Lábjegyzetben megemlítjük, korábban Afrika már adta vissza a neki szánt kvótát, de a kazanyi világbajnokságon Dél-Afrika tisztesség részt vett.

A januári Európa-bajnokságon egy helyet (1) osztanak ki, majd jövő áprilisban, Firenzében a kvalifikációs tornán még hármat (3). Ezek közül kell megcsípnie egyet Benedek Tibor szövetségi kapitány csapatának.

A négy helyre a magyar mellett olyan nemzetek pályáznak még, mint Montenegró, Spanyolország, Oroszország, a holnap a bronzmeccset elbukó Görögország/Olaszország, vagy éppen Kanada.

A firenzei tornán 12 ország vehet részt, a rendező jogán Olaszország már ott van (indulása és a torna helyszíne minden bizonnyal a szombati vb-bronzmeccstől függ), illetve a tengerentúlról Kanada, Mexikó, Argentína. A tornára Ázsia, Afrika és Óceánia ugyancsak küld képviselőt. És, mint fentebb írtuk, az első három mehet az olimpiára.

Ezek fényében a magyar válogatott jó eséllyel száll harcba az olimpiai indulás kiharcolásáért, de mindenkinek egyszerűbb lenne, ha a januári, belgrádi Európa-bajnokságon megszerezné az ott kiosztott egy helyet, és nem kellene jövő áprilisban egy plusz tornán elindulnia ezért.

A januári Európa-bajnokságon indulók közül a szerbek, a görög/olasz pár egyik tagja, a horvátok már ott jogot szereztek Rióra, tehát velük nem fogunk viaskodni a kvótáért. Ha az említettek előttünk végeznek, akkor a negyedik hely is kvótát ér nekünk.

A nőknek már nehezebb a helyzetük, Rióban csak 8 ország lehet ott, értelemszerűen Európából is kevesebben. Összesen négy hely kiadó, ugyanis a rendező mellett Ázsiának, Óceániának, Afrikának is jár egy-egy. Erre a maradék négy helyre pályázik például Magyarországon kívül az Egyesült Államok, Kanada, Hollandia, Oroszország, Spanyolország, Görögország. Ez sem reménytelen feladat, de a világbajnoki 9. hely tanulságaként leszögezhető, hogy a fejekben biztos, hogy rendet kell tenni.

21. Nyári Olimpiai Játékok, Rió de Janeiro, vízilabdatorna – 2016. augusztus 6-20

Akik már kvótát nyertek.

FÉRFIAK.

A rendező jogán (1 ország):

– Brazília

Világliga-győztesként (1 ország):

– Szerbia

Pánamerikai játékok-győztesként (1 ország):

– Egyesült Államok

A világbajnokságról (2 ország):

– Horvátország

– Görögország vagy Olaszország

NŐK

A nőknél 8 ország küzd majd meg Rió de Janeiróban, a rendező jogán a brazilok egy helyet már lefoglaltak. Afrika, Ázsia és Óceánia képviselője szintén ott lesz, ez már 4 elkelt hely. A többi hasonló a férfiakéhoz: jövőre, a belgrádi Európa-bajnokságon osztanak egy kvótát (1), aztán hármat (3) az olimpiai selejtezőtornán, amely a hollandiai Goudában lesz, jövő tavasszal.

Akik már kvótát nyertek.

A rendező jogán (1 ország):

– Brazília

Gy. Zs

Fotó: kazan2015

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek