2019 március 28.

Három együttműködési megállapodást kötött a Magyar Úszó Szövetség

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) három együttműködési megállapodást kötött szerdán a debreceni országos bajnokság rajtja előtt.

“Valódi tetteket várok ezektől a megállapodásoktól” – jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón Wladár Sándor MÚSZ-elnök, aki a Semmelweis Egyetemmel (SE), a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS) és a Nemzeti Sporttal (NS) írt alá szerződést. A sportvezető kifejtette, “nem elég az edzők tudása, az infrastruktúra, kell a tudományos háttér is, amelyet mostantól a SE biztosít a magyar úszók számára.
Merkely Béla rektor elárulta, hogy három részre tagolódik a megállapodás: szűrővizsgálatokra, teljesítménydiagnosztikára és olyan laborvizsgálatokra, amelyek teljes képet adnak a sportolók egészségi állapotáról
“A megelőzés mellett a minél gyorsabban visszatérés a cél. A sportolók az intézmény 36 klinikájához fordulhatnak” – mondta a Merkely.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője arról beszélt, hogy a prevenció, a nevelés és az információcsere biztosítása lesz az általa irányított szervezet feladata, hogy sportolók világosan tudják, mik a kötelességei és jogai. Hozzátette, számára az az igazi siker, hogy “barátként tekintenek” a doppingellenőrzésre, ezért nagyra értékeli ezt a megállapodást.
“Az úszás hírnevet, sikert és dicsőséget hozott Magyarországnak, ezt pedig nem árnyékolhatja be egy esetleges pozitív doppingeset” – mondta Tiszeker, aki megjegyezte, vészterhes időket él meg a sport, mert “egész országok dőlnek meg” és sportágak olimpiai szereplése van veszélyben a doppingfertőzöttség miatt.

“Most még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot, mert céljaink, vágyaink ugyanazok” – mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki kijelentette, az 1903-ban alapított sportnapilapnak nagyon fontos az úszás, mert a Magyarországon a legsikeresebb sportágak egyike, ráadásul az egyik legnagyobb is a világon.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke arról is beszámolt, hogy a MÚSZ egymillió forinttal támogatja azt a programot, melynek keretében magyar sportújságírók tudósíthatnak egy-egy világesemény helyszínéről.

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint különleges a mostani ob, mert nagy harc várható az idei vb- és jövő évi olimpiai szintek teljesítéséért. Kifejtette, akit szombaton csapatba jelöl, az már biztos induló, utána már csak lyukas számokba lehet indulási jogot szerezni. A nemzetközi szövetség (FINA) kiírása szerint tavaly március elseje óta lehet vb-szintidőt úszni, de Sós csak a tavaly augusztus 3-a, azaz az Eb óta teljesített időeredményeket veszi figyelembe. A vb-n és az olimpián is két magyar versenyző indulhat egy számban.

A 121. úszó ob szerdától szombatig tart Debrecenben, amely hatodszor ad otthont az eseménynek.

(MTI-uszosport.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek