2015 április 13.

Haranghy Csaba: Egy érem is benne lehet a szinkronúszóknál a 2017-es vb-n

Optimista az eredményeket tekintve a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke a 2017-es vb-t illetően. Haranghy Csaba a tavalyi év elején másodszor vállalta el a sportág irányítását, először “rendbe tette” a hátteret, majd most már az építkezésen van a hangsúly.

haranghy csaba01

Sok munka vár még a sportágra, de az elnök kitartó (fotó: vizipolo.hu)

Gondolom, hogy volt sok tennivalója mióta megválasztották ismét a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökévé. Mi volt a legégetőbb feladat, amit rendbe kellett tenni?

Haranghy Csaba: A tavalyi évben egy konszolidációs folyamat zajlott. Óhatatlanul volt egy megingás minden értelemben, elsősorban mentálisan. Ebből kifolyólag ez végig gyűrűzött, mind az adminisztrációs részeken, mind pénzügyi részeken. Ugyanilyen elbizonytalanodás volt tapasztalható edzőknél és versenyzőknél. Az elmúlt bő egy évben sikerült kirángatni a lelki gödörből ezt a szép sportágat, mindenképpen elindultunk fölfelé. Rendbetettük azt a monumentális hátteret, az úszószövetség segítségével, mind a magyar sport szakállami segítségével.  Itt pénzbeli, és nem pénzbeli támogatásokról beszélhetünk. Meg tudtuk kötni újra az együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottsággal és ez olyan további utakat is megnyitott, ami akár sportági ösztöndíjak vagy egyebek tekintetében nagyon fontosak lehetnek az elkövetkezendő években.

– Mennyien űzik a sportágat?

H. Cs.: Fontos azt tudni, hogy a versenyzők számosságát tekintve jobb a helyzet, mint gondoltam. Első ciklusomhoz képest többen vannak, de nem szeretnénk itt megállni. Építkezünk tovább, egy jó mérföldkő a bakui Európai Játékokra való kvalifikáció (a nyári rendezvényre párosban és egyéniben lesznek ott szinkronúszóink – a szerk.) . Bővíteni is szeretnénk nemcsak a fiatalok felé a sportágat, de a Masters felé is. Ez egy fontos stratégiai lépés lenne.

– A 2017-es vb-ig nagyon kevés az időnk.

H. Cs.: A 2017-es év számunkra egy nagyon kemény év lesz, de a 2021-es dátum is sportszakmai szempontból feszes stratégiát követelt volna meg. Egyik szemünk persze sír, a másik nevet. A jó oldala az éremnek azaz, hogy a mostani versenyzőink ott lehetnek a 2017-es évben, még a négy évvel későbbi dátumnál az ő jelenlétük már kérdéses lehetett volna. A másik része az, hogy felére rövidítette az időnket, ezért heti rendszerességgel vannak megbeszéléseink.

 – Mivel lenne elégedett a hazai vb-n?

H. Cs.: Van egy optimistább és van egy pesszimistább forgatókönyv. Bennem az optimistább él. Ne menjünk bele, hogy szóló, duó vagy csapat, de szeretném, ha érem közeli helyezést érnének el a versenyzőink. A másik oldal pedig, hogy mindenképpen döntőben látnám a magyar szinkronúszókat. Előre is szeretnék mindenkitől elnézést kérni, ha túl rámenősen végzem a dolgomat, de mindezt jobbító szándékkal teszem.

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek