2015 szeptember 09.

Gyurkó Alexandra: “Az elején nem szerettem az úszást, mert utána mindig hajat kellett szárítani” – Interjú I. rész

Az argentínai világjátékokról nem régiben hazatért Gyurkó Alexandrával készítettünk interjút egy kellemes hangulatú belvárosi kávézóban.  Szandi mesélt a legutóbbi élményeiről, eddigi sikereiről, valamint elárulta azt is, hogy miként képzeli el a jövőjét.

Hogyan kezdődött, mikor alakult ki az úszás iránti szereteted?

2004-óta minden évben van a szervátültetetteknek nyári tábor, én is elmentem egyre. Szalamonov Zsuzsának köszönhetően kerültem a vízbe, ő bátorított, hogy próbáljam ki az úszást. A foglalkozások között természetesen szerepelt ez is, így kerültem kapcsolatba a sporttal. Zsuzsa elmondta, hogy vannak külföldi versenyek olyan helyeken, ahova másképp lehet, hogy nem jut el az ember. Jelenleg a Feszt Tímea által vezetett Trappancs Egyesület úszója vagyok.

A szüleid hogy fogadták, hogy végül pont ezt a sportot választottad?

Anyáék először meglepődtek. Kilenc évesen nagyon törékeny kisgyerek voltam, de úgy határoztunk, hogy akkor is megpróbáljuk. Kerestünk egy edzőt is mellém. Bár eleinte nem szerettem annyira, mert utána hajat kell szárítani és a lányoknál külön procedúra ez az egész, – mondta mosolyogva – de nagy löketet adott, amikor 2006-ban  én is részt vehettem a magyarországi Eb-n.

SzandiFotó: Facebook

Jelenleg melyik a kedvenc úszásnemed?

Jelenleg a gyorsra álltam rá a legjobban, 50, 100, 200 és 400 méteren indulok. Korábban többfélét úsztam, a gyors mellett hátat, vegyeset és pillangót is.  A vegyeshez most Argentínában nem volt kedvem, a háttal pedig már nem vagyok olyan jóban, mint régen, ugyanis tavaly volt egy kis balesetem vele…

Nocsak, milyen baleset?

Amikor egyszer időre úsztam és nem volt kötél fölöttem, akkor csúnyán bevertem a kézfejemet és egy púpom maradt örökre. Egy hétig gipszben is volt utána a kezem. Azóta inkább hanyagolom a hátúszást versenyeken.

Mennyit szoktál edzeni átlagosan?

Heti 4-5-6 alkalom. Idén lesz először olyan, hogy a suli miatt megpróbálok kedden reggel és délután is elmenni majd edzésre. Amikor kiderül az emberről, hogy válogatott lesz, olyankor még jobban rákapcsol mindenben, próbál még jobb lenni. A világversenyek előtt szokott lenni mindig egy hét edzőtábor.

Hogyan készülsz fel egy versenyre?

Év közben folyamatosan. Most kaptam három hét pihenőt, de szeptember 28-án megint kezdődik az évad. Lesz egy válogató versenyünk novemberben, egy pedig majd április környékén, tavasszal. Nem csak vízi, de szárazföldi edzéseink is vannak. Ilyenkor nyújtunk vagy éppen erősítünk.

AlexandraFotó: Facebook

Mennyire figyelsz oda az étrendedre? Bármit szabad enni?

Szinte semennyire, azt eszem, ami jól esik. Nálam nincs ilyen szigorú diéta, mivel lemozgom úgy is. Néha szeret az ember bűnözni egy kicsit, van amikor megkívánok dolgokat. Nagyon szeretem például a gyorséttermeket, utazás közben szoktunk néha ott enni.

A következő versenyed, megmérettetésed mikor lesz?

Nemzetközi jövő nyáron, a Helsinkiben megrendezésre kerülő Európa-bajnokság. Utána 2017-ben világbajnokság, Málagában. Ezekre kell majd készülnöm.

Cikkünknek folytatása következik, tartsanak velünk a második részben is!

N.V.

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek