2014 december 10.

Gyárfás Tamás értékelte a magyar úszók dohai teljesítményét

A magyar úszósport történetének eddigi legsikeresebb világbajnokságát tudhatjuk magunk mögött. A dohai hősök az éremtáblázat második helyére repítették Magyarországot, melyre korábban még soha sem volt példa. Gyárfás Tamás a Magyar Úszó Szövetség elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában értékelte úszóink dohai szereplését.

gyarfas

Gyárfás Tamás rendkívül elégedett úszóink vb-szereplésével (Fotó: Szaka József)

 

Van a magyar úszósport, és van Hosszú Katinka

Tény, hogy Hosszú Katinka egymaga is kitehetne egy egész nemzetet, hiszen a Dohában nyújtott teljesítményével az éremtáblázat negyedik helyét foglalta volna el. “Az volt az érdekes, hogy a FINA már a verseny előtt megválasztotta az év legjobbját, és ez ugye Katinka lett. Ez a csodálatos vb szereplés már csak ráadás, melynek köszönhetően az amerikai zúgolódók is választ kaphattak a miértre. A fanyalgásra ez a legjobb módszer. Már a vb előtt is  úszott öt világcsúcsot, nyert 51 világkupa aranyat és egy halom pénzt. Végül is, addig jó, amíg nem mi fanyalgunk, hanem mások fanyalognak miattunk.”

A többiek teljesítményét sem szabad alábecsülni

Magyarország sporttörténelmet írt azzal, hogy összesítésben a második helyen végzett az éremtáblázaton. Jó-jó, Katinka ehhez nyolc éremmel is hozzájárult, de egy pillanatra sem feledkezhetünk meg a többi versenyzőnk eredményeiről sem. Gyurta Dániel olyan sorozatot vitt véghez, ami szinte képtelenség. 2009 óta minden világversenyen az ő nyakába került az arany, legyen szó olimpiáról, világbajnokságról vagy Európa-bajnokságról. Azért ez fantasztikus dolog. Aztán ott van Bernek Péter, aki 400 gyorson megverte a világot. Szó sincs róla, hogy hagyták, egyszerűen ő volt a gyorsabb. A világ harmadik legjobb idejét úszta, ez óriási teljesítmény.”

A fiatalok minden várakozást felülmúltak

Nyilván való, hogy az ifjú titánoktól még nem lehetett középdöntős, illetve döntős helyezéseket elvárni, ám azokkal az időeredményekkel, melyeket Dohában produkáltak minden várakozást túlszárnyaltak. Késely Ajna és Gyurinovics Fanni ugyancsak elkápráztatták a világot, serdülő létükre ifjúsági csúcsokat úsztak. Ha már lett volna ifjúsági világcsúcs a 25 méteres medencében, hát ők azokat is megdöntötték volna. A 2017-es hazai rendezésű ifjúsági világbajnokságon biztos, hogy ott lesznek, de szerintem már Rioban is jeleskedni fognak.”

Szemléletváltás a szövetségben

A hazai rendezésű világversenyek sora most még inkább arra ösztönzi a szakembereket, hogy minden erejükkel támogassák az utánpótlásképzést. “Rengeteg olyan lehetőség van, melyeknek köszönhetően az úszók külföldön készülhetnek, akár ingyen is. Éppen most egyeztünk meg a dohaiakkal és a hollandokkal. A fogadó országok adott esetben a teljes költséget magukra vállalják. Azoknak szeretnék biztosítani ezeket a lehetőségeket, akikről úgy gondoljuk, hogy a későbbiek során világelsők lehetnek. Most nekik kell mindent megadni.”

Olimpia 2024 – Magyarország?

Az új döntés, melynek értelmében nem csak nagyvárosok, hanem kisebb országok is pályázhatnak az olimpia megrendezésére, Magyarország számára is új távlatokat nyitott. Vajon tényleg lehetséges? “Én azt vallom, hogy ha valamelyik ország megérdemli azt, hogy olimpiát rendezzen, akkor az Magyarország. Az a kérdés, hogy gazdaságilag fel tudjuk-e venni a versenyt a vetélytársakkal. Ha az emberek azt mérlegelik, hogy ez mit hozhat, akkor mindenki mögé áll, de ha azt nézik, hogy mit vehet el, akkor még nagy vitákat is kiválthat. Úgy érzem, hogy a világ komolyan veszi a magyar sportot. Ha egység van, akkor lehet siker, de ha csak hadállások, akkor nincs értelme az egésznek.”

 

V. A.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek