2014 december 01.

Gyárfás Tamás előadása a 2021-es budapesti világbajnokságról

Budapest, a 2021. évi úszó világbajnokság házigazdája a dohai FINA-konvenció második napján is letette a névjegyét. A 207 tagország képviselői előtt „Miért érdemes FINA világbajnokságot rendezni?” címmel Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke, a 2021-es világbajnokság szervező bizottságának elnöke tartott előadást.

gyt

Gyárfás Tamás előadása a dohai kongresszuson

A Magyar Úszó Szövetség elnöke azzal kezdte mondandóját, hogy annak idején 2013. februárjában szóról szóra ugyanezt a kérdést tette fel neki Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor megpróbálta megnyerni, hogy álljon a nagyszabású esemény mögé. A továbbiakban egy rövidfilm keretében bemutatta, amint Barcelonában, a vb prezentáción immár a miniszterelnök érvel a FINA Büro tagjainak a számunkra kedvező döntés érdekében.

Ami pedig a kézzelfogható hasznot illeti, először is az országimázst említette. “Akár a sportolók vagy az újságírók létszámát, akár az esemény hosszát és televíziós nézettségét tekintjük, kijelenthető, a FINA vb lesz minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye” – hangsúlyozta Gyárfás Tamás. A világbajnokság népszerűsége valóban minden képzeletet felülmúl: tavaly, Barcelonában az össz-tévénézőszám 4.52 milliárd volt a 16 nap alatt – azaz aligha kétséges, hét év múlva Budapestre és Balatonfüredre figyel a világ, márpedig nincs az az imázskampányra költött pénz, amely ennyire a fókuszba helyezné a házigazdát.

Természetesen az anyagi hasznokat sem szabad figyelmen kívül hagyni: a turizmus hatalmas fellendülése, a beruházásokhoz kapcsolódó növekedés (az adóbevételekben is), illetve a vb kapcsán létesített, ezernél is több munkahely egyformán pozitív hatással van a gazdaságra. “Arról se feledkezzünk meg, hogy a vb után azonnal kezdődik a Masters vb, amelyre 12-14 ezer résztvevőt várunk, a kísérőikkel együtt csaknem 25 ezer embert. Ez 25 ezer történetet jelent, ennyit visznek magukkal Budapestről és osztanak meg ismerőseikkel világszerte, ami a további években is óriási lökést adhat az idegenforgalomnak” – tette hozzá a FINA alelnöke.

Gyárfás Tamás külön kiemelte: 1993 óta irányítja a szövetséget, és azóta feltett szándéka, hogy egyszer egy új, nagyszerű komplexummal gazdagodjon a sportág. Mindez most realitássá vált a vb-nek köszönhetően, “persze, immár rajtunk múlik, miként gazdálkodunk a felkészülésre kapott nyolc évvel – egy biztos, a komplexumnak készen kell állnia a 2017-es junior úszó vb-re, hiszen azt is mi rendezzük. Ezek az események, és a hozzájuk kapcsolódó támogatások azt is segítik, hogy még hatékonyabbá tegyük az utánpótlás-nevelésünket.”

Végül kitért arra is, hogy egy ilyen sportszerető országban a nemzeti büszkeséget is növeli, ha sikeresen rendezünk meg egy ekkora eseményt. “A szurkolók úgy tekintenek erre világbajnokságra, hogy muszáj ott lenniük, hiszen egy életben csak egyszer adódik ilyen lehetőség, azaz a telt ház, a vb kiváló hangulata garantált.”

Miután prezentációja végén Gyárfás Tamás meghívta a jelenlévőket a magyar pavilon megtekintésére, azt többszáz vendég rohanta meg újfent. Mindenki a kabalapulival kívánt fényképezkedni, és megfogadták, hogy ott lesznek Budapesten a világ úszósportjának 2021-es csúcseseményén.

 

Forrás: MÚSZ

V. A.

 

 

 

 

 

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek