2015 június 23.

Fővárosi támogatás a 2024-es budapesti olimpiai pályázatnak

A Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén úgy döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogára.

Budapest, 2015. június 23. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszél a Fõvárosi Közgyûlés ülésén 2015. június 23-án. Mögötte Bagdy Gábor pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelõs fõpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a humán területért felelõs fõpolgármester-helyettes, Tarlós István fõpolgármester, Sárádi Kálmánné fõjegyzõ és Szeneczey Balázs, a fejlesztésekért felelõs fõpolgármester-helyettes (b-j). A közgyûlés úgy döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogára. MTI Fotó: Kovács Attila

Borkai Zsolt, a MOB elnöke beszél (MTI Fotó: Kovács Attila)

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés határozatában kimondta: egyetért azzal, hogy Budapest a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen, az Országgyűlés támogatásával pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogáért.

Az MTI mai híre szerint a testület felkérte a főpolgármestert, hogy az olimpia budapesti megrendezésének megpályázására vonatkozó közös szándéknyilatkozatot – az Országgyűlés támogató döntését követően – a MOB elnökével együtt írja alá, és küldje meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének. Az előterjesztést 25 igen szavazattal, az LMP-s Csárdi Antal ellenében, és a DK-s Gy. Németh Erzsébet tartózkodása mellett fogadták el. Az indítványt támogatta a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a PM. A határozat szerint 2016. február 29-ig kell a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszteni a pályázat alapját képező területfelhasználási, városszerkezeti és helyszínkiválasztási javaslatot, valamint az olimpiarendezés esetén szükséges város-, létesítmény- és közlekedéstervezési, beruházási, fejlesztési feladatok, intézkedések alapvető meghatározását. A Fővárosi Közgyűlés felkéri az Országgyűlést, hogy döntésével támogassa Budapest és a MOB pályázási szándékát.

Budapest, 2015. június 23. Tarlós István fõpolgármester (j) és Bobrovniczky Alexandra, a humán területért felelõs fõpolgármester-helyettes köszönti Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagját (b2) 80. születésnapján a Fõvárosi Közgyûlés ülésén 2015. június 23-án. Balra Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök (b2). MTI Fotó: Kovács Attila

Tarlós István köszönti Kárpáti Györgyöt 80. születésnapján (MTI Fotó: Kovács Attila)

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a napirend vitája előtt a szándéknyilatkozat benyújtásának támogatását kérte a Fővárosi Közgyűléstől. Azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés megadhatja a lehetőséget, hogy az álmok teljesüljenek. Borkai Zsolt szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda2020 reformprogramjával vége a drága olimpiáknak. Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kijelentette: a sikeres pályázat feltétele az összefogás és a valódi egység. Budapest és Magyarország számára az olimpia jó lehetőség – tette hozzá. Közölte, az olimpia pályázatról még nincs kormányzati álláspont, azt utolsóként alakítják majd ki. Fürjes Balázs a megrendezés kockázatai között említette a korrupciót és ennek kapcsán úgy fogalmazott: “az olimpiát leginkább a butaság és a tisztességtelenség teheti tönkre”. A magyar olimpikonok nevében Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó arról beszélt, hogy minden sportoló álma, hogy részt vegyen az olimpián, és, ha Magyarországon olimpia lesz, az maga a csoda.

A MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét, majd a június 10-i közgyűlésen arról határozott, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek