2015 május 18.

Férfi Ob I: harmadszor is legyőzte az OSC-t, a Szolnoki Dózsa az aranyérmes!

A második negyedben három góllal is elhúzott a vendégcsapat, de a hazaiak egyenlítettek, és fokozatosan felülkerekedtek. A Szolnok harmadszor is legyőzte az A-Híd OSC-t a döntő párharca során, és megszerezte hetedik magyar bajnoki aranyérmét!

DSCN1728

Megeszi-e a pelikán a baglyot?

A rejtvény könnyen megfejthető: a szolnoki Vízilabda Aréna bejárata előtt nagyméretű szobor, egy pelikán áll, minden bizonnyal a Fradi sasának távoli rokona. Az OSC kabalaállata megint egy szárnyas, a bagoly, nem is akármilyen: bölcs. Ott táncolt a nézőtér előtt, teljes életnagyságban, a két csapat legutóbbi összecsapásán, a bajnoki döntő második meccsén, Újbudán, a Kondorosi úti uszodában. Akkor a pelikán nagyokat harapott a bagolyba, a Szolnok idegenben oktatta az OSC-t, biztosan győzött, és azzal a sikerrel elérte, karnyújtásnyira kerüljön a hőn áhított aranytól (a finálé három nyert meccsig tart). Ha a pelikán hétfőn este ismét a bagoly fölé kerekedik, az azt fogja jelenteni, hogy a Szolnok a 2014-2015-ös férfi vízilabda-bajnokság aranyérmese.

1921, ekkor alapították Szolnok vízilabdaegyüttesét. Legeredményesebb vidéki klubként hat bajnoki címet nyert, és három Magyar Kupát. Legutolsó bajnoki címének időpontja: 1964. Az utolsó kupagyőzelem időpontja: tavaly ősszel. 51 éve nyert utoljára aranyat Szolnok a sportágban, 37 éve az OSC – hétfő este arra készültek a helyiek, nagyot ünnepelnek úgy fél kilenc tájban, a mérkőzés lefújásakor.

A bajnoki döntő első és második meccsét is nagyobb nehézség nélkül hozta a Dózsa, de ne feledjük, tavaly és tavalyelőtt is elbukta a párharcot. Ezúttal minden egyben volt: a telt házas szolnoki Arénában, fantasztikus körítés előtt szállhatott vízbe a párharc lezárásáért.

Elsőként Kovács Gábor találta el a kapufát, majd Bisztritsányi védett, aztán Kayes centerből birkózta be a labdát, vezetett a vendég (0-1). Alekszics lövése is kapufa, majd a másik oldalon ugyanez, végül Vámos egyenlített, szabaddobásból( 1-1). Kayes megint majdnem betalált centerből, fegyelmezetten és jól kezdtek a vendégek. Madaras fölé lőtt, Bátori újfent kapufára. Előnyből újabb OSC-kapufa (Decker Ádám), így ért véget a negyed.

Hegedüs gyönyörű pöccintéssel vette be Nagy Viktor hálóját, ismét vendégelőny (1-2). Bátori blokkja után Nagy védett nagyot, aztán Brguljan középről eleresztett lövése kifogott rajta (1-3). Ugyanez sikerült Hegedüsnek, hárommal elment az OSC, Cseh Sándor nyugtalanul lépkedett a medence szélén. Tóth Márton fórból csökkentette a különbséget (2-4). Némi idegesség látszott a hazaiakon, erre volt gyógyír Madaras lövése. Előnyből lőtt a vendéghálóba (3-4). Salamon hatalmas góllal válaszolt, majd kiszakadt a háló, ahogy szabadból elsuhintotta (3-5)! Tóth a védők gyűrűjéből is betalált (4-5). A félidő vége előtt Gocics egyenlített (5-5).

DSCN1786

Fordulás után Varga Dénes parádés góljával folytatódott a mérkőzés (6-5), három gólt lőve egymás után fordított a hazai csapat. Most a vendégek bizonytalanodtak el, Nagy egy hárítással tetézve ezt az érzésüket. Aztán újabbal. Hosszú ideje eredménytelen volt az OSC, Vincze Balázs időkéréssel (is) igyekezett ezt orvosolni az orvosegyetemistáknál. Az emberelőny kimaradt, Graham kezéről lesodorták a labdát, majdnem tíz perces gólszünettel álltak ekkor a vendégek. Gór-Nagyot kiszórták a játékvezetők, a hazaiak megjáratták a labdát, majd – már egyenlő létszámnál – Vámos betalált (7-5). Egyformán védett a két kapus, de a lövések számában volt különbség. Az utolsó negyedre két gólos hazai előnnyel mentek a csapatok – lesz a fordítás, elmarad-e az ünneplés?

Az utolsó negyedet Salamon blokkolt lövése vezette be, és általánosságban elmondható volt, egyre elkeseredettebben lőttek a fővárosaik. Madaras megúszás-, majd Alekszics fóros gólja után négyre hízott az előny, már-már ünnepelt a hazai publikum. Kayes 16 perc után lőtt újra gólt az OSC-nek (9-6). Varga szerezte a 10. hazai találatot. Alekszics ejtése után a ötre nőtt a különbség, már semmi sem gátolhatta meg a Szolnok aranyérmét! Két perc volt a végéig, és csupán Cseh Sándor, a szolnoki vezetőedző vízbe ugrása maradt hátra. Még Tóth (kétszer) és Gór-Nagy is betalált (13-7), a vendégek kapust cseréltek, és zúgott a “bajnokcsapat”! Cseh Sándor mehetett a vízbe!

A Szolnok 1954, 1957, 1958, 1959, 1961, 1964 után 7. alkalommal lett a magyar bajnokság első helyezettje!

 

E.On férfi vízilabda Ob I.

Döntő, 3. mérkőzés

Szolnoki Dózsa-KÖZGÉPA-Híd OSC Újbuda 13 – 7 (1-1, 4-4, 2-0, 6-2)

Szolnok, 1100 néző

Vezette: dr. Molnár T., Kun

Szolnok: Nagy – Madaras 2, Gocics 1, Varga Dénes 2, Mezei, Mitrovics, Jansik. Csere:  Hangay, Kis G., Alekszics 2, Tóth 4, Varga Dániel, Vámos 2

Vezetőedző: Cseh Sándor

OSC: Bisztritsányi – Decker Á., Salamon 1, Brguljan 1, Kovács, Graham, Gór-Nagy 1. Csere:  Varga (kapus), Bátori, Kayes 2, Bundschuh, Juhász, Hegedüs 2, Szentesi

Vezetőedző: Vincze Balázs

Gól/emberelőny: 4/7 ill 2/9

Gól/büntető: – ill –

Kipontozódott:

Kiállítva végleg cserével: Alekszics (31. p.)

A párharc végeredménye: 3-0 a Szolnoki Dózsa javára


 

A férfi Ob I végeredménye

1. Szolnoki Dózsa KÖZGÉP (Nagy Viktor, Madaras Norbert, Zsivko Gocics, Varga Dénes, Mezei Tamás, Sztefan Mitrovics, Jansik Dávid, Decker Attila, Hangay Zoltán, Kis Gábor, Milan Alekszics, Tóth Márton, Varga Dániel, Vámos Márton. Vezetőedző: Cseh Sándor, kapusedző: Kósz Zoltán, csapatvezető: Mohi Zoltán, szakmai igazgató: Kovács István)
2. A-Híd OSC Újbuda
3. ZF-Eger
4. FTC
5. Tiszavirág Szeged Diapolo
6. RacioNet Honvéd
7. Kaposvár VK
8. VasasPlaket
9. BVSC Wáberer
10. Debreceni VSE
11. Valdor Szentes
12. UVSE H. Hotels
13. KSI SE
14. PVSK Mecsek Füszért

A bajnokság legértékesebb játékosa Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), legjobb kapusa Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa) lett.

Gy. Zs., Sz. B.

Fotó: Vizipolo.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek