2015 november 04.

Férfi Ob I: Egyre több a vidéki vízilabda fellegvár, de még mindig sok a fehér folt

Az elmúlt években megugrott a vidéki vízilabda klubok száma a férfi Ob I-ben. Folytatódik-e ez a tendencia, mi volt a helyzet tíz évvel ezelőtt? Mely városok kapcsolódhatnak be hamarosan a sportág első osztályú vérkeringésébe? Ennek jártunk utána. Térképek, számok, érdekességek!

altalanos polokep01

Egyre több vidéki bázis jut fel a férfi Ob I-be!

Az idén rekordnagyságú létszámmal, 16 csapattal indult el a férfi Ob I. A létszámemelésnek köszönhetően (14 együttesből, az előbb említett tizenhat lett) a Miskolc mellett a Tatabánya is csatlakozott az Ob I-hez, így két vidéki csapat kapcsolódott be ismét az első osztály küzdelmeibe színesítve a sportági országos palettát. Idén 8+1 megyének van Ob I-es csapata (1. ábra). Csongrádnak mindjárt kettő is, a Szeged és a Szentes. Érdekesség, hogy az elmúlt szezonokban öt vidéki együttes is csatlakozott az első vonalhoz:  Debrecen (2010-2011), Kaposvár (2011-2012), EKF (2012-2013), Miskolc (2015-2016), Tatabánya (2015-2016). De még mindig Budapest adja a legtöbb Ob I-es együttest, összesen hét csapatot. Ez még mindig sok, mondhatnánk, ha a megyei országos eloszlást nézzük, de akkor vessünk egy pillantást, és nézzük meg, mi volt tíz évvel ezelőtt.

Pest (7 csapat): A-Híd OSC Újbuda, PQS-FTC Waterpolo, Racionet Honvéd, VasasPlaket, UVSE H-Hotels, KSI, BVSC Zugló Wáberer Baranya (1): PVSK Mecsek Füszért Heves (1): ZF-Eger Jász-Nagykun Szolnok: (1) Szolnoki-Dózsa Közgép Csongrád (2): Szeged Diapolo, Valdor Szentes Somogy (1): Kaposvári Vízilabda Klub Borsod-Abaúj Zemplén (1): Pannergy Miskolci VLC Komárom-Esztergom (1): EPB Tatabánya Hajdú-Bihar (1): Debrecen VSE

A 2015/2016-os szezonban megyénként levetítve a 16 csapatos férfi Ob I! (1. ábra)

A férfi Ob I csapatai a 2015/2016-ös szezonban:

Budapest (7 csapat): A-Híd OSC Újbuda, PQS-FTC Waterpolo, Racionet Honvéd, VasasPlaket, UVSE H-Hotels, KSI, BVSC Zugló Wáberer
Baranya (1): PVSK Mecsek Füszért
Heves (1): ZF-Eger
Jász-Nagykun Szolnok: (1) Szolnoki-Dózsa Közgép
Csongrád (2): Szeged Diapolo, Valdor Szentes
Somogy (1): Kaposvári Vízilabda Klub
Borsod-Abaúj Zemplén (1): Pannergy Miskolci VLC
Komárom-Esztergom (1): EPB Tatabánya
Hajdú-Bihar (1): Debrecen VSE

Változott a kép

A 2005/2006-os idényben tizenkét együttesből 6+1 együttes volt fővárosi (2. ábra). (az OSC és a Kaposvár együttműködésének köszönhetően OSC-Kaposvár néven indultak az Ob I-ben, ezért a somogyiakat is és a pesti együttest is megjelöltük. Azóta nemcsak egyre több vidéki bázis kapcsolódott be a legjobbak küzdelmeibe, de egyre jobban kell velük számolni is. Emlékezhetünk, az Eger a 2010/2011-es szezonban tudott először bajnokságot nyerni, ezzel megtörve a fővárosi együttesek több évtizedes hegemóniáját. A 2012/2013-as és a 2013/2014-es szezonban nem volt budapesti együttes az első háromban. Ez tíz évvel ezelőtt nem volt így, hiszen a mennyiség, magasfokú minőséggel is párosult, ekkor még a vidéki együttesek nemigen tudtak beleszólni a “nagyok” harcába.

ffi Ob I 2005-2006 megyenkent

A helyzet 10 évvel ezelőtt: A férfi Ob I mezőnye a 12 csapatos férfi Ob I-ben megyénként lebontva (2. ábra)

 

A férfi Ob I csapatai a 2004/2005-ös szezonban:

Budapest (7) Domino-Bp. Honvéd, TEVA-Vasas SC-Plaket, Betonút-Ferencvárosi TC, Újpesti TE-VB Leasing, BVSC-Turbo, OSC-Kaposvár, Neptun VSC,
Heves (1): Brendon-Fenstherm-ZF-Egri VK
Csongrád (2): Szeged-Beton VE, Legrand-Szentesi VK
Jász-Nagykun Szolnok (1): Szolnoki VSC
Baranya (1): PVSK-Füszért

 

 

Tovább színesedik-e a paletta?

Nehéz erre válaszolni. Azt jól láthatjuk, hogy a TAO-val egyre több egyesült, klub létesül. Győrben az új uszodának köszönhetően nagyon komolyan elindult a sportág fejlődés vagy Szombathelynek is akár a közeljövőben lehet Ob I-es csapata. Ha megnézzük a férfi Ob I/B-t főleg az első osztályú klubok fiókcsapatai, utánpótlás együttesei szerepelnek (3. ábra). Bár vannak kivételek, hogy csak pár példát említsünk: Cegléd, Békéscsaba, Nagykanizsa, Hódmezővásárhely, MTK. Ezek a csapatok akár hamarosan potenciálisan is pályázhatnak az élvonalba jutásra, így akár rövid időn belül lehet, hogy újabb vidéki vízilabda bázist köszönthetünk az Ob I-ben.

ffi Ob I-b  2015-2016 megyenkent

A férfi Ob I/b-ben szereplő együttesek (3. ábra)

A Férfi Ob I/B csapatai a 2015/2016-os:

Budapest (9): Angyalföldi SI DSE, MTK 1888 Vízilabda, BVSC- Zugló, OSC VSE, Racionet Honvéd, UVSE, Neptun VSC, YBL Water Polo, MAFC “110”
Baranya (1): PVSK-PSN ZRT.
Zala (1): Kanizsa VSE
Hajdú-Bihar (1): DVSE
Pest (1): Ceglédi VSE
Békés (1): Csabai Csirkefogók VK,
Csongrád (3): Hódmezővásárhelyi VSC, Tiszavirág SZVPS, SZTE EHÖK SE
Somogy (1): Kaposvári VK
Heves (1): Eszterházy Károly FSC
Jász-Nagykun-Szolnok (1): Szolnoki VSC

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek