2015 április 21.

Férfi Ob I: a Ferencváros jutott az elődöntőbe

Nagyszerűen kezdett Szegeden a Ferencváros a bajnoki rájátszás második meccsén – az elődöntő volt a tét -, és az idegesen játszó hazaiak már nem tudták utolérni a fővárosiakat. Az FTC győzött, és várhatja a Szolnok elleni elődöntőt.

Az egyik legszebb győzelem pillanatai, a Szeged elleni győzelem (Fotó: Vizipolo.hu/Szöllösi Bence)

Az első mérkőzéshez képest sokkal nagyobb koncentrációt kért játékosaitól Varga Péter, a szegediek edzője, mindezt pedig fokozottan a mérkőzés elején. Jól tette, hiszen Budapesten az FTC már három góllal is vezetett, innét felállni sok energiáját emésztette fel a Tisza-partiaknak. A bajnokságban szoros meccseket vívtak, a rájátszás első találkozója után honlapunknak mindkét edző külön is kiemelte: két, teljesen hasonló játékerejű együttesről van szó, ahol nüanszok dönthetnek. Beharangozónk itt olvasható.

Mivel az első meccsen győzni tudott az FTC, és a párharc összesen két győzelemig tart, fokozott volt a szegedi derbi tétje: ha a fővárosiak diadalmaskodnak, máris az elődöntőben érezhetik magukat.

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, az 51 éves korában elhunyt Ambrus Tamásra és a Montreálban olimpiai bajnok Konrád Ferencre emlékeztek az uszodában.

A rutinos Varga Zsolt góljával kezdődött a mérkőzés, erre szabaddobásból Roach válaszolt. A hazaiak kissé idegesen kezdtek, a centert rossz bejátszásokkal kínálva meg, így előbb Regős fórból (illetve már kiegészültek a szegediek) elért találata majd a fiatal Kolozsi gólja után 3-1-re vezetett a Fradi. Rögtön időt is kért Varga Péter. A negyed végéig már nem változott az állás, nyugodtabb lehetett a vendégcsapat.

A hazaiak feszültsége a második negyedben sem csillapodott, Chilkó révén kihagytak egy emberelőnyt – a túloldalon Swift fórból betalált (1-4). Kettős előnyt is elszalasztott a Szeged, Nyéki szerzett labdát. Török kiállítása után Jansik jobb oldalról a rövid sarokba lőtt, már néggyel mentek a vendégek. Hét emberelőnyéből csak egyet értékesített a hazai gárda! Nem jött be tehát Varga Péter meccs előtt elmondott imája, félidőhöz érve nagy bajban volt a Szeged.

Marnitz büntetője után már 6-1-re vezetett a vendégcsapat, míg végül Manhertz Krisztián értékesített egy sokadik emberelőnyt. Beszédes adat, hogy addig, majdnem 20 perc alatt, egyszer találtak be a Csongrád megyeiek. Csapó gólja csak újabb koporsószeg volt a Szeged koporsójába, ekkora már úgy tűnt, eldőlt, hogy melyik együttes megy tovább az elődöntőbe.

Ám még volt izgulnivaló: Kunac, majd Seman volt eredményes, vérszemet kaptak a hazaiak, a vendégek kissé megszeppenhettek. Seman ötméterest harcolt ki – Manhercz Krisztián lövését azonban védte Gárdonyi! Lélektanilag nagyon fontos pillanatban.

Hat és fél perccel a vége előtt újabb büntetőhöz jutott a Szeged, ezt már Kiss belőtte. Ekkor már csak két góllal vezetett a hosszú ideje gólképtelen FTC (5-7). Jansik a zöld-fehérek számára legfontosabb pillanatban csent labdát, Kolozsi kezéből azonban kiperdült a laszti. Meixner védései tartották a reményt a Szegedben. Kisst és Katonást küldték ki a játékvezetők, még paprikásabb lett az eddig sem unalmas meccs. Ernyey betalált – már csak három perc volt hátra… Nyéki büntetője pontot tett a vita végére, Kiss, Manhercz Ádám és Ernyey gólja nem számított (8-10).

Bár sokan várták azt, a rájátszásra remek formában érkező Szeged leküzdi a Ferencvárost, nem így lett. A hazaiak rossz lövési hatékonysága megbosszulta magát, ezért is a fővárosiak küzdhetnek meg a bajnoki döntőért a Szolnokkal.

E.On férfi vízilabda Ob I., rájátszás

Az elődöntőbe jutásért, 2. mérkőzés

Tiszavirág Szeged Diapolo – Ferencváros 8-10 (1-3, 0-2, 3-2, 4-3)

Vezette: Petik, Molnár

Szeged: Meixner – Kiss Cs. 3, Seman 1, Varga Zs. 1, Manhercz K. 1, Manhercz Á. 1, Kunac 1. Csere: Sánta, Chilkó, Török, Palotás, Zsigri

Vezetőedző: Varga Péter

FTC: Gárdonyi – Avramovics, Katonás, Csapó 1, Nyéki 1, Roach 1, Swift 1. Csere: Regős 1, Kolozsi 1, Jansik Sz. 1, Ernyey 2, Paján, Marnitz 1

Vezetőedző: Varga Zsolt

Gól/büntető: 1/1 ill. 1/2

Kipontozódott: Sánta (26. p)
Varga Péter, a Tiszavirág Szeged Diapolo vezetőedzője: Talán kritikus helyzetekben többet hibáztunk, de azt gondolom, hogy ugyanúgy van sanszunk nyerni, mint az eddigi három mérkőzésen bármikor. Az elődöntőért lejátszott első mérkőzésen, Budapesten végig futottunk az eredmény után, és ez sok energiát felemésztett. Most szeretnénk mi irányítani, hogy a vendégeknek kelljen kapaszkodniuk. A Fradi nagyon hasonló felépítésű csapat, mint a miénk: vannak rutinos vízilabdásai, mint például Nyéki, Paján, Regős, illetve tehetséges fiatalok is a keretben, ilyen Jansik vagy Marnitz – mondta a delmagyar.hu-nak

Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője Ezt a mérkőzést Ambrus Tamás emlékének ajánljuk és visszük tovább az Ő szellemi örökségét.

Úgy érzem a felkészülés jól sikerült, az első két negyed szinte hibátlan volt. Arra készültünk,hogy sok kiállításos meccs lesz, ezért a hátrányos helyzetek kivédekezésére is nagy hangsúlyt fektettünk, a találkozón a védekezésünk remekül működött, hátrányban és 6-6 ellen is. A legszorosabb állás 7-5 volt, de tudtuk tartani az eredményt, nem roppantunk össze sem a hangulattól, sem a szegedi rohamtól. Bejutottunk a legjobb négy közé, ezzel túlteljesítettük az eredeti célunk. Nincs megállás, megyünk tovább.

Az 1. mérkőzésen:

Ferencváros – Tiszavirág Szeged Diapolo 10-9 (2-2, 3-2, 2-2, 3-3)

A párharc végeredménye: 2-0 a Ferencvárosnak

Az elődöntőben: Szolnoki Dózsa – Ferencváros

Gy. Zs.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek