2015 december 31.

Ez volt a 2015-ös esztendő!

Oldalunk feleleveníti a 2015-ös év sikereit illetve kudarcait. A férfi és a női válogatott legemlékezetesebb szerepléseit a kazanyi vb-n valamint a nagyobb tornákon. Cikkünk az utánpótlás és a klubszezon legjobb pillanatairól is megemlékezik, ezzel is kívánva boldog új esztendőt olvasóinak.

2670943 01.08.2015 Венгерские болельщики во время матча второго предварительного раунда по водному поло среди женщин между командами Венгрии и США на XVI чемпионате мира по водным видам спорта в Казани. Максим Богодвид/РИА Новости

Bánat és öröm (Fotó: kazan2015.com)

Felemás évet zárt a magyar vízilabdasport. Mind válogatott szinten, mind pedig klubszinten elmaradtak a legjobb eredmények.

Férfi válogatott -a hatodik helyek éve

Két nagy eseményre fókuszáltunk ebben az évben. A férfiaknál a világbajnokságra és a világliga szuperdöntőjére. Utóbbi tornának Bergamó adott otthont június végén. A selejtezőben Görögország jelentette a legnagyobb akadályt, végül Győrben biztosítottuk be a repülőjegyet az olasz túrára. A csoportban Kínával kezdtünk, mely együttest magabiztosan vertük, tíz góllal, majd következett Horvátország. A plávik három góllal bizonyultak jobbnak a Benedek-csapatnál. A gruppettó utolsó mérkőzésén javított a csapat, a brazilokat 16-3-ra verte. Jöhetett az Egyesült Államok válogatottja az elődöntőért, ahol drámai végjátékban két másodperccel a vége előtt egy ötöst váltott gólra Azevedo, ezzel 8-7-re kikaptunk. A helyosztókon az olaszokat megvertük, még az ötödik helyért az ausztráloktól háromgólos vereséget szenvedett a csapat, így a hatodik helyen zárt.

Július végén azonban itt volt a javítási lehetőség, hiszen a kazanyi vb-n, már olimpiai kvótát is lehetett szerezni. Nagyon könnyű csoportba kerültünk, hiszen a kazahok, a dél-afrikaiak és az argentin alakulat nem okozott gondot, csoportgyőztesként jutott tovább a Benedek-csapat. A negyeddöntőben jöhetett az olasz válogatott, mely csapattól egy góllal kikapott a csapat, így maradt a helyosztó, ahol az Egyesült Államokat legyőztük, Montenegró viszont nehéz falatnak bizonyult, így a világligához hasonlóan a vb-n is a hatodik helyen zárt a férfi válogatottunk.

Az olimpiai kvóta tehát nem lett meg a 2015-ös évben, így tovább kell küzdeni érte, a belgrádi Eb-n viszont meglehet.

Női válogatott – Vb-kudarc, kapitányváltás

A nőknél az idei vb jelentette az év fő eseményét. A csoportban már adódtak nehézségek. Kínától és Oroszországtól is az utolsó negyedben kaptunk ki. A harmadik gruppettóbeli találkozón a franciákat magabiztosan győzte le a csapat. Az egyeneskieséses szakaszban az amerikaiak jöttek szemben, akik ellen nem volt ellenszer, így a legjobb nyolcba sem jutott be a válogatott. Végül a kilencedik helyen zárt a gárda. Merész András a torna után felajánlotta lemondását. A szövetség később, szeptemberben Bíró Attilát nevezte ki női szövetségi kapitánnyá, így már vele készül a csapat a januári Eb-re.

Utánpótlás – Helyezések és Universiade-győzelem

Az utánpótlás válogatottakainknál egy aranyérem jutott. Az Universiadén a férfiak Kvagdzsuban megvédték címüket. A csajok a hatodik helyen fejezték be a küzdelmeket. Az ifjúsági Eb-n a fiaink a hetedik helyen zártak, míg a lányok az ötödiken. Augusztus vége és szeptember elején is rendeztek tornát. A junior vb-n a fiúk a bronzérmet szerezték meg, még a lányok a hetedikek lettek.

Klubszezon – Itthon mindent vitt az UVSE és a Szolnok, nemzetközi porodon van egy kis hiányérzet!

Az UVSE a bajnokságot és a Magyar Kupát is megnyerte. A férfiaknál ugyanígy tett a Szolnok. A Bajnokok Ligájában a lilák egészen a négyes döntőig meneteltek. A férfiaknál 2015-ben két csapatunk is kijutott a BL hatos fináléjába, Barcelonába. Az eseményen végül az ötödik és a hatodik helyen végeztek csapataink, hiszen az Eger és a Szolnok vívta egymással a helyosztó találkozót, ami az előbbi sikerével zárult.

Masters Vb – A Vízilovak taroltak

Még egy szép sikert elkönyvelhettünk az idei évben. A Vidám Vízilovak a 45+ korosztályt megnyerték a Masters Vb-n, így aranyérmet akasztottak a nyakukba.

Kapcsolódó cikkek