2014 december 31.

Ez volt a 2014-es esztendő!

Oldalunk feleleveníti a 2014-es év sikereit illetve kudarcait. A férfi és a női válogatott legemlékezetesebb szerepléseit a budapesti eb-n valamint a nagyobb tornákon. Cikkünk az utánpótlás és a klubszezon legjobb pillanatairól is megemlékezik, ezzel is kívánva boldog új esztendőt olvasóinak.

eb011

Az ezüstök éve volt! (Fotó: vizipolo.hu)

Tíz világeseményen vagyunk túl a mögöttünk hagyott esztendőben, így ha az elmúlt évekre igaz volt, hogy mozgalmas esztendő van mögöttünk, a 2014-es évre duplán igaz ez a megfogalmazás.

Férfi válogatott – Az ezüstök éve volt

A férfi válogatottunk az idei évet a dubaji világligával kezdte meg. A csoportunkban először Ausztráliát (11-5-re), majd Kanadát (10-3-ra) és végül az Egyesült Államokat verte (16-9-re) a csapat. A csoportgyőzelem elődöntőt ért, ahol két góllal győztük le Montenegrót. A fináléban Szerbia várt a Benedek csapatra. Az összecsapás a második és a harmadik negyedben dőlt el, amikor is egy 1-7-es etapot produkált a délszláv együttes. A végén sikerült kozmetikázni az eredményen, de végül 6-10-re kikapott a csapat, így a tavalyi év után ismét ezüstérmet akasztottak Varga Daniék nyakába.

Az év első nagy világversenye után következhetett szinte rögtön a második. Az esztendő leginkább várt „ünnepe” a margitszigeti Eb. A válogatottnak rögtön már csúcsformát megközelítő állapotban kellett pólóznia, hiszen bivalyerős csoportba került. A nyitótalálkozón jött az első siker – aztán meg a többi – a spanyolokat verte a csapat 12-9-re, majd a franciákat 12-7-re. A harmadik napon pedig megtört a szerb-átok, egy parádés meccset vertük Filip Filipovicsékat 8-6-ra. Ekkor a csoportban még hátra volt két találkozó. Az első simán vette a csapat, Németország ellen 16-8-ra győzött a gárda, majd az olimpiai bajnok horvátokat egy góllal múlta felül a Benedek legénység, így veretlenül, csoportelsőként menetelt be az elődöntőbe. A döntőbe jutásért az olasz csapat várt a mieinkre, a taljánokat 8-7-re vertük, így jöhetett a finálé Szerbia ellen. Az elveszített világliga döntő után itt volt a reváns lehetősége. A mérkőzést végül simán 12-7-re nyerte a délszláv gárda, így ismét egy ezüstérem jutott a csapatnak.

2014 eb donto01

A srácok az eb dobogón! (Fotó: vizipolo.hu)

A nyárból még hátra volt egy esemény, ez pedig az ötévente megrendezendő világkupa volt, Benedek Tibor több változást eszközölt a csapatban, és sok fiatal játékost vitt ki Almatyba. A csapat ismét veretlenül menetelt egészen a fináléba, ahol az Eb-hez képest egy merőben megfiatalított szerb csapattal találkozott. A mérkőzés végül ötméteresekkel dőlt el, ahol végül ismét egy ezüstéremmel lett gazdagabb a válogatott.

Női válogatott – Bronzérem a budapesti Eb-n

A Merész András vezette csapatra két világesemény várt az évben. A Világligára nem jutott ki a csapat, így készülhetett az Eb-re. A csapat az első napon rögtön egy vereségbe szaladt bele, a hollandoktól kapott ki 11-12-re, majd két győzelemmel kárpótolta a publikumot, előbb a görögöket 12-7-re, majd a briteket 16-5-re verte. Ezek után következhetett a negyeddöntő, ahol az időjárással is meg kellett küzdenie a csajoknak, végül az oroszok ellen meggyőző fölénnyel 11-7-el jutott be a gárda az elődöntőbe. Csak úgy, mint Barcelonában, itt is a spanyolok vártak lányainkra, ahol egy végletekig kiélezett találkozón 8-9-re kikaptunk az ibériaiaktól. A bronzmeccsen jöhettek az olaszok, akiket végül 10-9-re legyőztünk, így Takácsék bronzérmesek lettek a margitszigeti éjszakában. A tornát a spanyolok nyerték a hollandok előtt.

2014 noi valogatott bronzermes01

Bronzérmes a csapat! (Fotó: vizipolo.hu)

Ahogy a férfiak, úgy a nők is hivatalosak voltak a világkupára. Az első mérkőzésen az ausztráloktól előbb 10-7-re kaptunk ki a csoportban, majd Dél-Afrika ellen javítottak lányaink. Az elődöntőbe Kínát át vezetett az út, mely csapatot nem sikerült legyőznünk, 6-8 lett a találkozó vége.Ezek után jöhetett előbb Szingapúr (42-0) majd az oroszok elleni utolsó összecsapás, ahol sikerült megszereznie a csapatnak az ötödik helyet.

Utánpótlás – Az éremkollekció teljessé vált

Augusztusban és szeptemberben az utánpótlás válogatottainkon volt a hangsúly. Előbb a férfi U18-as csapat nyert meg a Vb-t Isztambulban, a döntőben a spanyolokat verte a Horkai legénység 10-8-ra. Még a csajok is szépen szerepeltek a madridi vb-n, Petrovics Mátyás lányai bronzérmesek lettek a spanyol fővárosban. Az U19-es Eb-n is arattak válogatottaink. A fiúk egy ezüstöt, még a csajok éppen, hogy lemaradva a negyedik helyen zártak Rómában.

u18as vb donto02

Az U18-as válogatott a vb dobogó tetején!

Klubszezon – Az Eger harmadszor ünnepelhetett, A Szolnok huszonnyolc év után ért fel a csúcsra

Története során harmadszor ünnepelhetett az Eger bajnoki címet, miután a hevesi gárda 3-1-es összesítéssel nyerte meg a bajnokságot a Szolnok előtt. A nőknél némi meglepetésre a Szentes diadalmaskodott. A novemberi Magyar Kupa döntőjében a férfiaknál a Szolnok, még a nőknél az UVSE ért fel a csúcsra, előbbi huszonnyolc év után, utóbbi első ízben.

mk donto08

A Szolnok huszonnyolc év után nyert ismét Magyar Kupát! (Fotó: vizipolo.hu)

 

Jövőre a felnőtt válogatottainknak irány Kazany. Ne feledjük, a Benedek csapat vb címvédőként érkezik az orosz városba, a Merész András vezette női válogatott pedig nagy dobásra készül. Ami a naptárat illeti, Világliga Szuperdöntő és utánpótlás tornák is lesznek majd, úgyhogy 2015-ben sem fogunk unatkozni.

Sz. B.

Kapcsolódó cikkek