2014 július 14.

Európa-bajnokság, 1. nap: Három góllal verte a Benedek-csapat Spanyolországot

A magyar válogatott győzelemmel mutatkozott be az Európa-bajnokságon. A csapatkapitány, Varga Dániel vezérletével három góllal győzött a Benedek-legénység a spanyolok ellen.

2014 eb 1nap magyar - spanyol01

A közönség fantasztikus hangulatot varázsolt a Margitszigetre, csak pár szék maradt üresen a Szentélyben.

A tavaly és 2011-ben is vb-5., a tavalyelőtti Eb-n 7. riválissal legutóbb a 2012-es londoni olimpián találkozott a magyar nemzeti együttes, amely akkor 14-8-ra nyert az 5. pozícióért zajló helyosztón.

A mostani Eb-meccsen – műúszók látványos bemutatóját és Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszöntőjét követően – a Hajós uszoda ötvenes medencéjét körbefogó lelátósor mintegy ötezer nézője előtt a spanyolok kezdtek jobban, majd három, a kapufáról kipattant magyar lövés után a nyitónegyed finisében a csapatkapitány Varga Dániel távoli bombája utat talált az ellenfél kapujába (1-1). Ezt követően Erdélyi Balázs 47 másodperccel az első szünet előtt kiharcolta a vezetést, ám erre hamar érkezett a spanyol válasz (2-2).

2014 eb 1nap magyar - spanyol02

Hazai szempontból remekül indult a második nyolc perc: ismét Varga Dániel jeleskedett, aki újfent a ‘világ végéről’ lőtt nagy gólt (3-2). Az egyenlítés nem maradt el, ám a magyar csapatkapitány megint remekbe szabott dobással jelentkezett, majd Tóth Márton húzása ért célt (5-3). Mindeközben Nagy Viktor parádés védésekkel erősítette a hazai csapat védekezésének hatékonyságát, egy újabb magyar akció pedig újabb bombagólt eredményezett, ezúttal Hosnyánszky Norbert jóvoltából (6-3). A nagyszünet előtt emberelőnyből szépítettek a spanyolok (6-4).

A harmadik játékrész pompás nyitányaként Madaras Norbert talált a kapuba (7-4), amire spanyol gól következett, de Madaras gyorsan ismételte önmagát, és balkezes lövése ismét védhetetlenül csapódott a hálóba. Ezt követően a szintén duplázó Erdélyi távoli kísérleténél a jobb felső sarokban kötött ki a labda (9-5). A spanyoloknak a negyed végén sikerült közelebb zárkózniuk (9-6).

A befejező szakaszt a negyedszer is eredményes, és ellenállhatatlanul játszó Varga Dániel indította, aki büntetőből talált be (10-6), majd spanyol szépítést követően ugyanő bombázta be saját maga ötödik, s a magyar válogatott 11. gólját is (11-7). A negyed közepén 11-8-ra alakult az állás, de rögvest 12-8 lett, miután az ifjabbik Varga, Dénes laza mozdulattal a bal felső sarokba ívelt. Hasonlóképpen ravasz gólt szerzett a rivális, de többre nem tellett tőle, összességében magabiztos magyar győzelem született az Eb nyitónapján.

Benedek Tibor, szövetségi kapitány a mérkőzés után azt mondta, a hazai környezet miatt elsősorban lelki szempontból volt nehéz számukra a mérkőzés: ‘Ez az első negyedben látszott is, de aztán sikerült rendezni a sorokat, s nagy lépést tettünk a továbbjutás felé. Mostantól már csak a franciák elleni következő meccsre koncentrálunk.’

Szirányi Balázs, a spanyol válogatott játékosa: A magyarok a játék minden elemében felülmúltak minket, nem lepett meg a   hangulat, ilyen légkörre számítottam. Minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni, így a holnapit is.

Európa-bajnokság, 1. nap:

Spanyolország – Magyarország 9-12 (2-2, 2-4, 2-3, 3-3)
Gólszerzők.: Mallarach 3, Munarriz 1, Molina 1, Minguell 1, Espanol 1, Fernandez 1, Garcia 1, illetve Varga Dániel 5, Madaras 2, Erdélyi 2, Hosnyánszky 1, Varga Dénes1, Tóth Márton 1

Fotó: SzB

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.