2015 június 20.

Erős mezőny gyűlt össze Balatonfüreden

Már a két év múlva sorra kerülő magyarországi vizes-világbajnokságot szem előtt tartva rendezik meg szombaton Balatonfüreden a nyíltvízi úszók 10 kilométeres világkupaversenyét, melyre világbajnoki erősségű mezőny gyűlik össze.
junior nyiltvizi mti
“Ez lesz az ötödik kiemelkedő nemzetközi nyíltvízi viadal Balatonfüreden egy Európa-bajnokság, két Európa Kupa és a tavalyi junior világbajnokság után” – mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a szombati Magyar Úszás Napját felvezető pénteki füredi sajtótájékoztatón. – “A világkupa rendkívül rangos verseny, mégis már most mindannyian a 2017-es világbajnokságra készülünk.”
A sajtóeseményen Szántó Éva, a MÚSZ főtitkára jelezte, hogy a helyszínen minden készen áll, s forró dróton vannak a siófoki meteorológiai obszervatóriummal, amely szerint az időjárás nem lesz gátja a versenynek.
Gellért Gábor szövetségi kapitány rendkívül komoly versenyre van kilátás, mivel a mezőny roppant erős, ráadásul a magyarok számára külön tétet jelent, hogy a vk válogató is egyben az augusztusi kazanyi világbajnokságra. A szakvezető ugyanakkor mosolyogva megjegyezte, büszke arra, hogy ők a 2017-es vb első olyan helyszínén versengenek, amely már áll, utalva arra, hogy a nyíltvízi pálya szinte teljesen ugyanez lesz két év múlva is, mint most.
A sajtótájékoztatón a világkupa magyar sztárjai közül az olimpiai bajnok Risztov Éva arról beszélt, hogy nagyon nehéz versenyre számít, s nem csupán a nemzetközi mezőny erőssége, hanem a hazai konkurenciaharc miatt is.
“Ahhoz talán még fel kell nőnünk, hogy ugyanúgy és ugyanolyan hatékonysággal segítsük egymás, mint a brazilok szokták, viszont számunkra tényleg a lehető legjobb eredmény a legfontosabb – ez mégiscsak egy egyéni sport -, ezt azonban nem egymás kárára kívánjuk elérni, sőt…” – mondta Risztov.
A vk-viadal a Magyar Úszás Napjának fő attrakciója, de az azt követő Samsung Olimpiai Úszófesztivál is hasonló látványosságnak ígérkezik.
A világkupa férfi száma 9.30-kor startol, a nőké pedig tíz perccel később, míg a Samsung Olimpiai Úszófesztivál keretében versenyzők nem sokkal 12 óra után vethetik magukat a Balatonba, nekik 2017 métert kell megtenniük válogatott úszók és közéleti személyiségek társaságában.
A sajtótájékoztatón az úszó fesztivált támogató Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke -, a 2017 méteres versenyben családtagjaival induló – Facskó István együttműködési megállapodást írt alá Gyárfás Tamással, melynek értelmében a cég a következő három évben már nem csupán a júniusi nagy rendezvény, de az egész magyar úszósport támogatójává lépett elő.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek