2014 november 18.

Doha: minden eddiginél magasabb pénzdíj

Az első rövid pályás világbajnokságnak a spanyolországi Palma de Mallorka adott otthont még 1993-ban. A viadalon akkor még “mindössze” 43 ország 313 úszója vett részt. Az évek során azonban az esemény egyre nagyobb népszerűségre tett szert a sportolók körében, így 210-ben már 158 nemzet 866 versenyzője képviseltette magát. Az idei évben a FINA felülmúlta önmagát, hiszen minden eddiginél magasabb pénzjutalom vár a résztvevőkre. lochte

Az érmeseknek továbbra is a szokásos pénzdíj jár (arany 7000 dollár, ezüst 5000 dollár, bronz 3000 dollár), ám a dohai világbajnokságon már a negyedik, ötödik és hatodik helyezettek is gazdagabbak lesznek, méghozzá 2000-1500-1000 dollárral. A világcsúcsot úszó versenyzők további 15000 dollár extra juttatással térhetnek haza.

Lochte és az amerikai csapat

A férfiak mezőnyében Ryan Lochte lehet az egyik legfényesebben ragyogó csillag. Az ő vezetésével áll rajthoz a 37 fős amerikai csapat, melyben számos egyéni olimpiai aranyérmes is helyet kapott, így Tyler Clary, Natalie Coughlin, Matt Grevers, illetve a nagy visszatérő Katie Hoff. Bár egy-két vezéralak kihagyja a bajnokságot, az amerikai gárda még így is elég erős ahhoz, hogy az éremtáblázat csúcsán végezzen. Lochte a legeredményesebb versenyzőként zárta a 2012-es rövid pályás vb-t, ahol hat aranyat és egy ezüstöt nyert. Ezt a teljesítményt könnyedén megismételheti Dohában, hiszen hat egyéni számban is rajthoz áll.

Csillag az egész világ

Katar fővárosa az egyetlen olyan város, ahol ugyanabban az évben világkupát és rövid pályás világbajnokságot is rendezhetnek. Doha ezzel keretbe foglalhatja az idei esztendő rövid pályás szezonját, ami mindenképp jó, hiszen a szervezők már élesben is tesztelhették a helyszínt. Ugyanez mondható el Hosszú Katinkáról, aki négy hónappal ezelőtt két világcsúcsot is úszott ebben a medencében. A vb másik nagy reménysége a dél-afrikai Chad le Clos, aki ezúttal is kedvenc versenyszámaira koncentrál (100 m – 200 m pillangó, 200 m vegyes). A Világkupa-sorozat győzteseinek azonban kemény ellenfelekkel kell szembenézniük, lévén számos új csillag is felragyoghat a dohai világbajnokságon.

 

Fotó: Giorgio Scala

V. A.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek