2018 július 31.

Car – a spanyol sikerek nyomában

Sajátos módszert fejlesztettek ki az ibériaiak, ami bevált, az utánpótlásuk világversenyeken régóta sikereket ér el, még a mostani Eb-n a felnőtt csapatuk is beérett, de vajon mi a titkuk?

IMG_2640

A spanyol Eb ezüstérmes csapatból sokan még nagyon fiatalok. Például Alvaro Granados 20 éves, de Roger Tahull és Alejandro Bustos 1997-es születésű. Az első két játékos Katalóniában játszik, a Barceloneta és a Terrassa együttesében, még Bustos a madridi Real Canoe pólósa. Közös mindhármukban, hogy a “Car” Centros de Alto Rendimiento kötelékében nevelkedtek, ami közvetlen a spanyol sportminisztérium által üzemeltetett létesítmények közé tartozik.

Spanyolország területén több “Car” működik, de vízilabdával két helyen foglalkoznak rendszerszerűen. Az egyik Sant Cugat del Valles, a másik Madrid. A Centros de Alto Rendimiento fő célja a fiatal tehetségeket összegyűjteni és a helyben tanulásuk mellett sportágspecifikus képzést adni nekik. A hétvégén pedig mindenki játszik saját klubjában vagy a különböző bajnokságában. A szövetség trénerei így közvetlen, naponta tudnak foglalkozni a játékosokkal, látják hiányosságaikat, fejlődésüket. Nagyon fontos, hogy egy egységes fejlesztési programot követnek, amely egyéni és technikai képzésen alapszik.

A rendszer működőképes, ezt jól mutatja, hogy tavaly az U17-es Eb-n második lett Spanyolország, még a 2016-os U19-es kontinenstornán harmadik.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.